Sindikaliste je povabil na razgovor k sebi. Foto: BoBo
Sindikaliste je povabil na razgovor k sebi. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj meni, da so poteze Žige Turka na meji sprejemljivega. Foto: MMC RTV SLO
Pogajanja Janša in pet sindikatov
Turk napoveduje zaostritve
Policisti bodo zaostrili stavko

Vladni predstavniki so želeli na današnjem sestanku, ki so se ga udeležili Branimir Štrukelj, Drago Ščernjavič, Konrad Kuštrin, Janez Posedi in Dušan Miščevič, preizkusiti, koliko je na sindikalni strani še pripravljenosti za iskanje rešitev in ali so se že odločili, da bodo zaostrili zadeve. Na sestanku pri premierju sta sodelovala tudi Vizjak in minister Žiga Turk.

Z nekaterimi sindikati je vladna stran po Vizjakovem mnenju bližje kot z drugimi. "Ura resnice oziroma ura, ko bomo presekali zadevo, je zelo blizu," je opozoril.
Še bolj po javnem sektorju
Vizjak, ki vodi tudi vladno pogajalsko skupino za pogovore o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja, je med ukrepi, ki jih bo vlada omehčala, omenil tiste na socialnem in družinskem področju. Kar pa bo morala po njegovih besedah nadomestiti drugje, pri čemer bo javni sektor še dodatno izpostavljen.

Vizjak zato meni, da bo treba tudi to upoštevati v tednu dni pogajanj in da se lahko tudi sindikati prilagodijo scenariju, ki lahko sledi. Upanje ostaja, je ocenil minister in napovedal, da bodo intenzivno nadaljevali pogajanja.
O ponudbi Zorana Jankovića, da posreduje v sporu, je Vizjak dejal, da je imel Janković priložnost sestaviti vlado. Lahko bi bil mediator, vendar je to priložnost po Vizjakovih besedah zapravil. Takih poskusov, kot so razprave "njegovih poslancev", ki so izjemno destruktivne, pa v tem primeru ne potrebujejo, je dodal.

Štrukelj bi si za dogovor vzel nekaj mesecev
Štrukelj je po sestanku dejal, da če bo sprožen referendum, bo vlada popuščala tam, kjer ji bodo ankete pokazale, da ne more uspeti, torej pri tistih ukrepih, ki ji državljani močno nasprotujejo. V tem primeru pa bo po Štrukljevih besedah vlada dodatno zaostrovala pri plačah javnih uslužbencev in verjetno tudi pri jemanju šolstvu in raziskovalni dejavnosti.

Kljub temu je Štrukelj poskusil prepričati vladno stran, da bi si vzeli nekaj mesecev za dogovor, kajti ta spor, ki se stopnjuje, nikomur ne koristi. "Dvomim, da se da javnim uslužbencev pobrati 30 odstotkov, če bi se ta logika izpeljala do konca, in dobesedno onemogočiti šolstvo, vključno z univerzo in raziskovanjem. To se mi ne zdi najmodrejši način delovanja," je bil kritičen Štrukelj. Kljub vladnim opozorilom za javne uslužbence in področje šolstva je zagotovil, da so še vedno pripravljeni iskati rešitve.

Kuštrin na pogovoru zaznal skrb za usodo države
Ščernjavič je po srečanju dejal, da so zelo odprto izmenjali stališča. Kot je povedal, vidi možnosti še na prihodkovni strani proračuna, kjer bi morala vlada sprejeti korenite ukrepe, tako pa bi se zmanjšal pritisk na plače in druge prejemke javnih uslužbencev. Vlada je sindikalni strani po njegovih besedah zagotovila, da se bo v četrtek opredelila do njihovega zadnjega pogajalskega predloga o plačah, nato pa sledijo pogajanja.

Po Kuštrinovih besedah so na sestanku vsi predstavili svoje videnje izhoda iz krize. Pojasnil je, da je poleg Fidesa med sindikati, ki ne stavkajo, še šest sindikatov. "Ne rečem, da se krize bolj zavedamo kot drugi. Verjetno vidimo rešitev na drugačen način," je ocenil in dodal, da se tudi nestavkajoči sindikati javnega sektorja pogajajo z vlado o varčevalnih ukrepih. V razgovorih s kolegi in predstavniki drugih sindikatov je Kuštrin zaznal veliko skrb za usodo države in posledično za usodo vsakega posameznega zaposlenega.

Sindikati delno popustili
Še pred sestankom z Janšo so se ob 14. uri vladni predstavniki sešli s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja in nadaljevali pogajanja o predvidenih rezih v plače javnih uslužbencev. Sindikati so pripravili tudi nov predlog, kjer naj bi malce popustili pri plačah. Vlada naj bi se do novega sindikalnega predloga opredelila v četrtek do 12. ure, je po tem sestanku dejal Štrukelj, do takrat pa bo vsebina predloga interna.

O nadaljevanju pogajanj pa se niso dogovorili. Na razpolago so po Štrukljevih besedah še največ trije termini, ob čemer je dodal, da sindikati niso več enakopraven partner.
Štrukelj: Vlada se nam še želi približati
V četrtek pa se bodo v skladu z dogovorom nadaljevala tudi pogajanja v okviru podskupine za normative. Štrukelj je hkrati pojasnil, da je šolski minister Turk preklical preklic torkovega vladnega predloga o znižanju normativa o številu otrok v razredu. To po njegovih besedah pomeni, da približevalni predlog vlade še obstaja. Do omenjenega predloga vlade se bodo izrekli v četrtek.
Pred sestankom pri Janši se je za kratek čas na pogajanjih oglasil tudi minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in podrobneje pojasnil današnje stališče ministrstva do neplačila za stavkajoče.
Iskali bodo, kdo je stavkal
Po njegovih besedah bo moral predstojnik vsakega izmed organov najti način, s katerim bo ugotovil, kdo izmed zaposlenih je stavkal. Ministrstvo je namreč zatrdilo, da stavka ne bo plačana, plača za stavkajočega pa bo za ta dan obračunana kot izredni neplačan dopust.

Tistim uslužbencem, ki plačo prejemajo 5. v mesecu, pa bodo plačilo za dan stavke odšteli od majske plače, ki bo izplačana junija. Po mnenju sindikatov pa je sporno in celo nezakonito vodenje evidence stavkajočih. Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič je zato že napovedal ustrezne ukrepe.
Vlada ne popušča
Vladna stran namreč še vedno vztraja pri najmanj 10-odstotnem znižanju plač v javnem sektorju in 50-odstotnem znižanju mase sredstev za regres, medtem ko sindikati vztrajajo pri sedemodstotnem znižanju.

Tega hkrati pogojujejo z odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij, ob tem pa so zapisali tudi pogoje za leto 2013. Dodana so napredovanja v nazive, ki so ustavljena že dve leti, in pa pogoj, da se umaknejo predlagani ukrepi na področju standardov in normativov v šolstvu.

Čeprav je Turk v torek ponudil znižanje normativa o številu otrok v razredu s 30 na 28, so se sindikati do tega želeli opredeliti do četrtka. Turk je nato predlog umaknil, kar je po mnenju Štruklja na robu sprejemljivega.

Brez interesa z vladne strani, pravijo policisti
Protestno pa so pogajanja zapustili policijski predstavniki, ker se pogovarjajo samo o varčevalnih ukrepih in ne o njihovih stavkovnih zahtevah, je dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič.
Dodal je, da se po osmih dneh stavke še nihče ni obrnil nanje z vprašanjem, ali bi bilo mogoče zbližati stališča. V tem času so dobili od vlade skope odgovore, ki se nanašajo na vse stavkajoče, vse pa se vrti predvsem okoli znižanja plač, je povedal.

Stavko bodo zaostrili
Generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije Franci Frantar pa je poudaril, da bi se vladna stran pogovarjala samo o varčevalnih ukrepih, namesto da bi se pogovarjala o stavkovnih zahtevah.

Policisti se želijo po njegovih besedah pogovarjati o vsem. Čeprav se vsakodnevno pogovarjajo z ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom, to niso pogajanja in o stavkovnih zahtevah še niso govorili. Stavkovna odbora obeh policijskih sindikatov danes usklajujeta način zaostrovanja stavke, vendar o podrobnostih še ne želijo govoriti.

Zbiranje podpisov za izvedbo referenduma na intervencijsko zakonodajo s strani policistov je nerazumno dejanje, menijo v Gospodarski zbornici Slovenije. Če bi javnemu sektorju uspelo, bi po besedah GZS-ja to vodilo v nemogočo situacijo, v kateri bi se ob dodatno znižani bonitetni oceni moralo zadolževati slovensko gospodarstvo in tudi država. Slovensko gospodarstvo teh obremenitev ne prenese več, kakor tudi ne takšnega obsega stroškov za javni sektor, pravijo v zbornici. Pozivajo k razumnemu delovanju pri reševanju krizne situacije, saj se bodo brez strukturnih ukrepov za zagon gospodarstva negativna gibanja nadaljevala.
Pogajanja Janša in pet sindikatov
Turk napoveduje zaostritve
Policisti bodo zaostrili stavko