Foto:
Foto:
Sindikalne nalepke
Pritiski sindikatov za višje plače
Sindikalne nalepke

Akcija moralnega pritiska industrijskih sindikatov se bo stopnjevala do protestnega shoda, ki bo 3. aprila.

Sekretar sindikata kmetijstva in živilske industrije Jovo Labanac je dejal, da bodo medtem poleg vsebinskega ozaveščanja delavcev potekale tudi priprave na nove stavkovne akcije. Če se vsebinska pogajanja ne bodo začela po vseh panogah, bodo akcije sindikati zagotovo izvedli.

Sindikati upajo, da bosta rdeča akcija in protestni shod prepričala delodajalce, da bodo pogajanja konkretnejša, in bodo stališča še bolj zbližali, je dejal predsednik sindikata kovinske in elektroindustrije Drago Gajzer.

Na Celjskem je delo potekalo nemoteno
V podjetjih na širšem celjskem območju je Sindikat kovinske in elektroindustrije izvajal nekatere pritiske na delodajalce. V Cinkarni, Železarni Štore, Aeru, Cetisu, Cometu, Tajfunu z Dobja pri Planini, Uniorju Zreče in Sipu Šempeter so razobesili plakate, delavcem pa so razdelili nalepke. Delo je povsod potekalo nemoteno.

Na velenjskem območju so delavce prek stavkovnih odborov obvestili o izidih pogajanj z delodajalci. V Gorenju so se sindikalisti z upravo pogajali o zvišanju plač, v šentjurskem Alposu pa so se pogovarjali o morebitnih nepravilnostih ali kršitvah kolektivne pogodbe.

V Revozu niso izpeljali akcije


Moralni pritisk na delodajalce so s posebno akcijo izvajali tudi industrijski delavci na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Okrog 8.000 zaposlenih v dopoldanski izmeni je na delovnih oblekah nosilo nalepke z napisom Danes solidarni - jutri združeni v stavki. V Posavju so sindikalni predstavniki zaposlene obveščali o trenutnih pogajanjih krovnih sindikatov z državo.

Akcije jim ni uspelo izpeljati le v novomeškem Revozu. Sindikalne dejavnosti so v večji meri izvajali v krškem Vipapu, opozorilne sindikalne ukrepe pa so izvajali tudi v nekaterih storitvenih dejavnostih.

Na Gorenjskem niso stavkali

Sindikalnim akcijam po vsej Sloveniji so se pridružili tudi zaposleni v industrijskih panogah na Gorenjskem. V akciji sodeluje vseh 15.000 članov sindikatov, pridružili pa so se jim tudi nečlani. Nalepke so sindikalni zaupniki tako razdelili tudi delavcem v jeseniškem Acroniju.

V nobenem gorenjskem podjetju pa niso pripravili stavke ali shodov, saj sta Sindikat kovinske, elektro- in metalurške industrije in Sindikat kovinske in elektroindustrije preložila stavko, na katero so se pripravljali. Vso pozornost že usmerjajo v shod delavcev, ki bo 3. aprila.

Na Obali akcije niso izvedli
Sindikalne akcije, v katerih so si zaposleni prilepili rdeče nalepke, so se udeležili tudi v ljubljanskih industrijskih podjetjih. Glede na poročila iz podjetij je bil odziv zelo pozitiven. Akcijo izkazovanja nezadovoljstva z delodajalci so izrazili v vseh večjih ljubljanskih podjetjih, med drugim tudi v Litostroju in Kolinski.

Na Obali pa v nobenem od štirih večjih podjetij, Cimosu, Tomosu, Mehanu in Lami Dekani, zaposleni na delodajalce niso izvajali t. i. moralnih pritiskov. Delo je povsod potekalo normalno, sindikati pa so zaposlene pravočasno obvestili o preklicu stavke.

Nezadovoljstvo v Podravju
Tudi v Mariboru in Podravju so delavci v številnih podjetjih izvedli moralni pritisk na delodajalce s tem, da so si pripeli nalepke. V podjetjih kovinske, elektro- in matalurške industrije v Mariboru pa je preložitev stavke povzročila precej nezadovoljstva med delavci, ki so se na izvedbo stavke dobro pripravili.

Po besedah sekretarja Sindikata kovinske in elektroindustrije v Podravju Branka Medika se številni delavci bojijo, da jim z moralnimi pritiski predstavnikov delodajalcev ne bo uspelo prepričati o nujnosti povišanja plač. Zaradi zavlačevanja pogajanj se nezadovoljstvo med delavci povečuje.