Sindikat vojakov Slovenije je po sporu o regresu proti državi uspel tudi v sporu o neizplačilu plačnih nesorazmerij. Foto: BoBo
Sindikat vojakov Slovenije je po sporu o regresu proti državi uspel tudi v sporu o neizplačilu plačnih nesorazmerij. Foto: BoBo

Delovno in socialno sodišče je ugodilo tožbi Sindikata vojakov Slovenije, ki je državo tožil zaradi neizplačevanja plačnih nesorazmerij in vladi naložilo, da mora nesorazmerja izplačati v 15 dneh. Vlada pa se sedaj namerava prek državnega pravobranilstva na sodbo pritožiti, če pa ne bo uspela, bodo zahtevali revizijo postopka, so sporočili z MNZ-ja.

Država mora tako izplačati tretjo četrtino plačnih nesorazmerij vojakom, ki je ni izplačevala od 1. oktobra 2010 do 31. maja 2012. Po mnenju sodišča je bilo to neupravičeno, država pa je s tem kršila 50. člen kolektivne pogodbe za javni sektor. Po oceni SVS-ja je bil povprečen vojak v tem obdobju prikrajšanj za 1.200 evrov, najvišji znesek med posamezniki pa je 2.033 evrov.
Izplačila bi šla v desetine milijonov evrov
Po neuradnih ocenah naj bi samo za izplačilo zaposlenim v Slovenski vojski, skupaj z zamudnimi obrestmi, država morala odšteti med 60 in 80 milijoni evrov. Če pa se bo na odločitev sodišča skliceval celoten javni sektor, kot se je to že zgodilo pri neizplačilu regresa, ki ga je lani iztožil prav SVS, pa bo to državo stalo okoli 180 milijonov evrov.

S tožbo zaradi neizplačanih nesorazmerij je na delovnem in socialnem sodišču uspel že sindikat državnih organov. Vendar je državno pravobranilstvo uporabilo izredno pravno sredstvo revizije na vrhovnem sodišču, kar bo najverjetneje storilo tudi v tožbi SVS-ja. Po neuradnih podatkih naj bi na državnem pravobranilstvu z revizijo skušali dokazati, da je aneks, s katerim se je zamaknilo izplačevanje tretje četrtine nesorazmerij, veljaven za tiste, ki dohodek prejemajo po 10. dnevu v mesecu oziroma po tem, ko je bil aneks sprejet.

SVS je že lani uspel s tožbo zaradi neizplačanega regresa, ki ga je država pozneje izplačala celotnemu javnemu sektorju. Poleg tožbe zaradi nadomestil pa je v sklepni fazi tudi kolektivna tožba za plačevanje pripravljenosti na delovnem mestu ali na določenem kraju. Septembra pa bodo vložili tožbo zaradi dodatkov za ure zunaj delovnega časa.