Gvido Novak, predsednik SVS-ja. Foto: zajem zaslona/Televizija Slovenija
Gvido Novak, predsednik SVS-ja. Foto: zajem zaslona/Televizija Slovenija

Predsednik SVS-ja Gvido Novak je pojasnil, da so se pripadniki Slovenske vojske po dogodku pred proslavo ob dnevu državnosti 24. junija, ko je režiser Dejan Babosek pripadnike garde zmerjal z izdajalci, množično obračali na sindikat z zahtevami po ukrepanju, saj so se počutili razžaljene.

Sindikat je že tedaj zaradi tega dejanja podal kazensko ovadbo zaradi sramotenja države, za njim je to storil še načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš, je pojasnil Novak.

V primeru izjav v oddaji Zadnja Beseda na Televiziji Slovenija pred dnevi, v kateri je gostja Jadranka Juras dejala, kako "je velika odgovornost to, da ti hodiš na misije in tam pobijaš lokalno prebivalstvo", pa je bil odziv vojakov po besedah Novaka še bolj množičen.

Po kazenski ovadbi zaradi zmerjanja pripadnikov garde je sicer stekla preiskava, a po pol leta po besedah Novaka še ni kakršnega koli epiloga. Kdaj bi storilec lahko za svoja dejanja odgovarjal, v sindikatu ne vedo, zato so se, tudi po izjavah Jurasove, odločili za drugačen pristop, ki bo po Novakovi oceni učinkovitejši, obenem pa bo deloval preventivno.

Pripadnike Slovenske vojske člane sindikata tako pozivajo, naj podajo pooblastila odvetniški družbi Kanduti za vložitev odškodninskih tožb zoper Jurasovo, Radiotelevizijo (RTV) Slovenija, kjer so njeno izjavo predvajali, in Baboska zaradi škode, ki sta jo povzročili opisano žaljenje in blatenje slovenskih vojakov.

Za odškodninske tožbe zoper RTV Slovenija so se v sindikatu odločili, ker so izjavo Jurasove predvajali, čeprav je bila oddaja Zadnja beseda posneta vnaprej. V sindikatu menijo, da bi na RTV Slovenija objavo te izjave morali preprečiti, a tega niso storili, zato so soodgovorni za povzročeno škodo.

Kot je še poudaril, v sindikatu ne želijo, da bi kdo dobil občutek, da komur koli odrekajo demokratično izražanje mnenj. "Vendar demokratično izražanje mnenj ima svoje meje. V teh dveh primerih so bile te meje presežene," je poudaril.

Odvetnik Boris Kanduti je dejal, da so glede na objavo omenjenih izjav in glede na pogovore s pripadniki SV izpolnjeni pogoji civilnega delikta, za kar je pravno mogoče uveljavljati odškodnino.

Odškodninska tožba zaradi kršitve osebnostnih pravic je sicer individualna stvar, zato je izpolnjevanje elementov odškodninske odgovornosti ter škode in njene višine treba ugotavljati za vsakega posebej, je še dodal.

Oddaja Zadnja beseda. Foto: Zajem zaslona
Oddaja Zadnja beseda. Foto: Zajem zaslona

Neresnični citati Jurasove

Inštitut 8. marec je skupaj z Jadranko Juras podal izjavo glede sistemskega ustrahovanja oblasti, ki smo mu priča v zadnjem obdobju. V Inštitutu 8. marec opozarjajo, da je tovrstno ustrahovanje mehanizem oblasti, ki spodbuja utišanje kritičnih glasov.

"V oddaji Zadnja beseda nisem nikoli izjavila, da slovenski vojaki hodijo na misije v tujino pobijat lokalno prebivalstvo. So pa to večkrat izjavili vsi tisti, ki so me te dni neresnično citirali. Najdlje pri tem je šel Matej Tonin z izjavo, da naj bi SV obtožila vojnih zločinov, kar je popolnoma deplasirano. S to toksično in docela neresnično trditvijo je sprožil plaz medijskega linča, ki se nad mano izvaja na dnevni bazi, ter pritiskov in groženj, s katerimi se spravlja v hudo stisko tako mojo družino kot mene. Gre za evidenten poskus ustrahovanja z namenom utišanja, discipliniranja in podrejanja ter za jasno sporočilo slovenski družbi, da ima pravico do mnenja in svobode govora samo tisti, ki je na poziciji moči. Sama verjamem v moč dialoga, v moč soočanja različnih mnenj, kar je ne nazadnje gibalo napredka," je poudarila Jurasova.

Služba za odnose z javnostmi pri RTV Slovenija pa je v odzivu med drugim opozorila, da je bila konkretna izjava "iztrgana iz konteksta, ki govori o globalnih geostrateških razmerah". Prav tako so komentatorke po pojasnilih RTV Slovenija jasno izrazile skrb za življenja in zdravje slovenskih vojakov.

Babosek se je na medijska poročanja o njegovem dejanju na začetku julija odzval na Facebooku. Kot je zapisal, se opravičuje vsem osebno prizadetim. "Nisem imel namena žaliti ali poniževati posameznikov, ampak je pri tem šlo za politični akt protesta proti instituciji – državi in njenim atributom ter smeri, kamor gre država," je med drugim navedel.

Poziv vojakom k tožbam