Samo v javnem sektorju stavko napoveduje nad 100.000 zaposlenih. Foto: MMC RTV SLO
Samo v javnem sektorju stavko napoveduje nad 100.000 zaposlenih. Foto: MMC RTV SLO
30. januarja v šolah ne bo pouka. Foto: RTV SLO
Stavkovni val naj bi se začel konec januarja s stavko avtoprevoznikov. Foto: EPA
Delo bo obstalo

To pomeni, da v sredo, 30. januarja, v šolah ne bo pouka, zagotovljeno pa bo varstvo za otroke, ki ne bodo imeli kam iti. Delovali bodo tudi vrtci, poskrbljeno pa bo tudi za varovance s posebnimi potrebami v zavodih. Srednje in višje šole bodo zaprte, ni pa še znano, kako bo z izpiti na fakultetah. Tudi v kulturnih hramih bodo nekater dogodki odpovedani.

Delavci sindikata zdravstvenega in socialnega varstva bodo zaradi narave svojega dela stavko nekoliko prilagodili, stavkali bodo največ tri ure, in sicer med 12. in 15. uro. Vsekakor ne bodo stavkali v najbolj kritičnih jutranjih urah, saj bolnikov in ostarelih ne želijo pustiti brez jutranje oskrbe, je povedala predsednica sindikata Nevenka Lekše. Poleg tega ne bodo odpovedali vseh tistih bolnikov, ki so za 30. januar naročeni na preglede.

V Luki Koper pa, kot kaže, stavke ne bo, saj je sindikat v Luki Koper v ponedeljek z vodstvom luke dosegel dogovor, po katerem je vodstvo ugodilo zahtevam po višjih plačah in dodatkih za žerjaviste pomorske dejavnosti in druge voznike razkladalnih vozil. Odločitev o pridružitvi stavki danes čaka tudi carinike.

Fides razdvojen
Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides se je odločil, da ne bo sodeloval v napovedani stavki javnega sektorja. V Fidesu podpirajo stavkovne zahteve, menijo pa, da je do napovedane stavke ostalo premalo časa, da bi se nanjo dobro pripravili. Do odločitve je bil Fides precej razdvojen.

Kdo vse bo stavkal?
Stavkovni val naj bi se začel konec januarja s stavko avtoprevoznikov, in sicer 25. januarja. Z ministrstvom za promet so sicer nekoliko le zbližali stališča, pogajanja bodo nadaljevali v petek. Sodelovanje v stavki, ki je napovedana za 30. januar, so potrdili v sindikatu državnih organov in v policijskem sindikatu. Če do 25. januarja ne bodo sklenili dogovora o višjih plačah, bodo 6. februarja najverjetneje stavkali tudi sindikati zasebnega sektorja. Na ta dan je stavko že napovedala Zveza svobodnih sindikatov.

Stavko napoveduje:
a) 1.100 sodnikov
b) 6.000 avtoprevoznikov
c) 100.000 - 130.000 v javnem sektorju:
- 39.000 učiteljev in vzgojiteljev
- 20.000 delavcev v zdravstvu in socialnem varstvu
- 9.000 policistov
- 3.700 kulturnikov
- 1.800 carinikov
- delavci v državnih in družbenih organov
- raziskovalci
- poklicni gasilci
d) do 200.000 zaposlenih v zasebnem sektorju

Čaka pa se še na odločitev sodnikov. Medtem ko se bo sodniško osebje pridružilo stavki 30. januarja, pa bo sodniško društvo odločitev ali se bodo javnemu sektorju pridružili odločilo v petek. Po današnjem srečanju ljubljanskih sodnikov kaže, da se bo najverjetneje to tudi zgodilo.

Zahteve sindikatov: Uskladitev plač z inflacijo
Sindikati zahtevajo, da se izhodiščne plače s 1. januarjem 2008 zvišajo za celotno razliko med predvideno in ugotovljeno inflacijo od decembra 2006 do decembra 2007. Predlogu vlade, da bi v obliki plač izplačali le dva odstotka, 1,5 odstotka pa bi bilo izplačanega v obliki premije za dodatno pokojninsko zavarovanje, nasprotujejo.

Delo bo obstalo