Mar se nam napoveduje val stavk? Foto: MMC RTV SLO
Mar se nam napoveduje val stavk? Foto: MMC RTV SLO

V stavko nas silijo dogajanja na panožni ravni z velikimi blokadami pogajanj ter dnevne podražitve.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič o razlogih za napoved stavke v zasebnem sektorju

Napovedana stavka otežuje dogovarjanje za pogajalsko mizo in iskanje kompromisa. Stavke niso pravi način reševanja problemov, hkrati si jih tudi ne moremo privoščiti.

GZS v odzivu na napoved stavke v zasebnem sektorju
Za stavko tudi avtoprevozniki
ZSSS napovedal stavko

Semolič je dodal, da jih v to silijo dogajanja na panožni ravni z velikimi blokadami pogajanj in dnevne podražitve. Velika večina od približno 200.000 članov, ki pri ZSSS-ju predstavljajo zasebni sektor, je presodila, da je treba začeti priprave za splošno stavko, ki bo potekala po podjetjih oziroma zavodih in drugih organizacijah.

Po besedah Semoliča bo skupna stavkovna zahteva ostala enaka, kot so jo izrazili na protestu novembra lani, in sicer da se plače povečajo v skladu z inflacijo in v nekem delu tudi s stopnjo produktivnosti. Pri tem je zagotovil, da zahteve sindikatov ne bodo vplivale na povišanje stopnje inflacije, prav tako pa je tudi prepričan, da se zaradi njih ne bo zmanjšala konkurenčnost.


Cilj ni stavka, temveč sprememba kolektivnih pogodb
Vodje delodajalskih in sindikalnih organizacij bodo sicer skušali do 25. januarja doseči dogovor o zvišanju plač. Strani se bosta na ravni pogajalskih skupin sestali še 14. in 21. januarja, nato pa se bodo vodje vseh organizacij spet srečali 25. januarja, ko bo zadnji rok za dogovor. Kot pojasnjuje Semolič, njihov cilj ni stavka, temveč sprememba kolektivnih pogodb.

Stavko podpirajo vsi sindikati pri ZSSS, če pa pogajanja ne bodo uspešna, pričakujejo tudi podporo drugih sindikalnih central. Pridružitev stavki sta tako že napovedala sindikata kovinske in elektroindustrije ter usnjarsko-predelovalne industrije pri ZSSS-ju, čeprav se že tudi ločeno pripravljata na stavko panoge. Predsednica prvoomenjenega sindikata Lidija Jerkič je namreč opozorila, da čeprav gre panogi dobro, zaradi nizkih plač čutijo pomanjkanje vsaj 10.000 delavcev .

GZS in združenje delodajalcev začudena
GZS in združenje delodajalcev sta nad napovedjo stavke v zasebnem sektorju začudena. V obeh organizacijah izpostavljajo, da so delodajalci in delojemalci ravno sredi pogajanj za sklenitev pogodbe o plačah za leti 2008 in 2009. V gospodarski zbornici zatrjujejo, da stavka ni primeren način reševanja težav, zato ZSSS pozivajo, naj s tovrstnimi pritiski ne ogroža dialoga med pogajalci. Da stavka kvarno vpliva na dialog, pa menijo tudi delodajalci, ki pri tem dodajajo: "Verjamemo, da se bomo s sindikati tako kot vselej doslej dogovorili. Seveda pa bo za razreševanje makroproblemov in zagotavljanje socialne države svoje morala dodati vlada z ukrepi."

Vedno več napovedanih stavk
Napovedana stavka v zasebnem sektorju se torej pridružuje za 30. januarja napovedani opozorilni stavki v javnem sektorju, za 15. januar napovedani stavki sindikata žerjavistov v Luki Koper in stavki avtoprevoznikov, ki naj bi bila 25. januarja.

Janša: Prevlada naj razum
Glede stavke v javnem sektorju je premier Janez Janša izrazil upanje, da je ne bo, da
bo dosežen kompromis in da bo prevladal razum. Predsednik vlade se namreč boji povečevanja inflacije, kar, kot pravi, ni v interesu nikogar, tudi zaposlenih v javnem sektorju ne.

Naj še omenimo, da bo med napovedano opozorilno stavko v javnem sektorju v okviru predsedovanja EU-ju v Sloveniji neformalno srečanje ministric in ministrov za zaposlovanje, socialne zadeve in enakost spolov.

Avtoprevozniki nezadovoljni z odgovori ministra Žerjava
Kot omenjeno, stavko napovedujejo tudi avtorprevozniki. Upravni odbor sekcije avtoprevoznikov pri Obrtno-podjetniški zbornici je danes odgovore prometnega ministra Radovana Žerjava na njihove zahteve označil kot nezadovoljive, saj naj jim ne bi dajali nobenih zagotovil.

Avtoprevozniki, ki med drugim zahtevajo olajšave za naložbe, subvencioniranje nakupa sodobnih ekoloških tovornjakov Euro 5 ter zagotovilo, da bo elektronsko cestninjenje brez ustavljanja za tovornjake zaživelo julija 2009, so na pogajanja sicer še vedno pripravljeni. Kljub temu priprave na protestne akcije, ki naj bi jih izvedli 25. januarja, tečejo dalje, razmišljajo pa tudi o možnosti, da bi se z "zaporami" pridružili morebitni stavki carinikov.

Pogajanja vodstva Luke Koper z žerjavisti za zdaj brez sadov
V zraku pa še vedno visi tudi napovedana stavka žerjavistov v Luki Koper. Pogajanja z vodststvom so se že začela, a so za zdaj brez sadov. Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti (skupaj jih je 150), zahteva 35 odstotkov višje plače za delavce na dvigovalnih napravah ter dodatnih 30 odstotkov za vse zaposlene.

V stavko nas silijo dogajanja na panožni ravni z velikimi blokadami pogajanj ter dnevne podražitve.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič o razlogih za napoved stavke v zasebnem sektorju

Napovedana stavka otežuje dogovarjanje za pogajalsko mizo in iskanje kompromisa. Stavke niso pravi način reševanja problemov, hkrati si jih tudi ne moremo privoščiti.

GZS v odzivu na napoved stavke v zasebnem sektorju
Za stavko tudi avtoprevozniki
ZSSS napovedal stavko