V razlličnih oblikah naj bi v sredo stavkalo 100.000 ljudi. Foto: BoBo
V razlličnih oblikah naj bi v sredo stavkalo 100.000 ljudi. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
Štrukelj poudarja, da je v tem trenutku v stavki 100.000 javnih uslužbencev, ki so razen policistov stavko prekinili, ne pa še končali. Ključne stavkovne zahteve po njegovih besedah v tem sporu niso rešene, sindikati tako pričakujejo, da bo vlada bolj resno pristopila k tem pogajanjem. Foto: MMC RTV SLO
Policija nadaljuje s stavko
Javni uslužbenci stavkali drugič v zgodovini
Neuspešna pogajanja med vlado in sindikati
Oster odziv gospodarstvenikov na stavko
Štrukelj: Podpora je večja od pričakovane

"Koordinacija je danes izpolnila svoj del obljube, ki jo je dala včeraj vladi, da bo pripravila pisni predlog, ki je bil sicer na pogajanjih že zavrnjen, kar je nekoliko paradoksalno," je pojasnil vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Vlada je po njegovih besedah zagotavljala, da se ne more odločiti o nadaljnjih približevanjih, če ne dobi pisnega predloga sindikatov. "Vse bolj dobivam občutek, da vlada iz nam neznanih razlogov zavlačuje, da se na nek način vleče iz pogajanj in da išče razloge, ki krivde ne bi obdržali na njeni strani," je dodal.

Predsednika obeh policijskih sindikatov bosta v petek ob 12. uri v državni zbor vložila pobudo volivcev za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o interventnih ukrepih za leto 2012.

7-odstotno znižanje ob odpravi nesorazmerij
Sindikati se v dopisu strinjajo s sedemodstotnim znižanjem plač ob hkratni odpravi obeh četrtin, ob tem pa so zapisali tudi pogoje za leto 2013. Dodana so napredovanja v nazive, ki so ustavljena že dve leti, in pa pogoj, da se umaknejo standardi in normativi v šolstvu, ki izrazito posegajo v javno izobraževalno mrežo, zlasti v vrtce in osnovne šole. V spremnem dopisu so posredovali ločeni mnenji obeh policijskih sindikatov, ki se razlikujeta od enotnega mnenja drugih stavkajočih sindikatov. O podrobnostih ločenih mnenj Štrukelj ni želel govoriti, je pa njihovo stališče zanj razumljivo.

Po besedah generalnega sekretarja Sindikata policistov Slovenije Francija Frantarja so v ločenem mnenju zapisali, da sindikati policistov ne morejo podpreti enotnega predloga glede plač. Med razlogi je omenil, da vladna stran še ni odgovorila na vse stavkovne zahteve Sindikata policistov Slovenije in Policijskega sindikata Slovenije. Minister za delo in vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak pa je po njegovih besedah na prvih pogajanjih napovedal, da bodo ponovno preučili stavkovne zahteve in dopolnili odgovor vlade.

Policijska sindikata želita celovito urejati vse odprte probleme, je za STA pojasnil Frantar. Ne želita se pogajati samo o vladnih varčevalnih ukrepih, ampak tudi o odpravi anomalij, o vrednotenju delovnih mest, pa tudi o novem položaju, ki se ustvarja v policiji z zmanjšanjem kadra in sredstev za opremo, je dodal.

Frantar je opozoril, da se bo letos zaradi izpolnjevanja pogojev in predvidenih ukrepov vlade upokojilo več kot 400 policistov, hkrati pa se ne zaposluje nikogar. To po njegovih besedah pomeni prihranke pri plačah, hkrati pa še večjo obremenitev policistov, ki jih je na policijskih postajah že zdaj premalo.

Zato sta sindikata zahtevala, da se o teh posebnostih in problemih, ki se tičejo samo policistov ali ministrstva za notranje zadeve, pogovarjajo s posebno podskupino vladne pogajalske skupine za stavkovne zahteve. V pogajanjih o varčevalnih ukrepih policijska sindikata po Frantarjevih besedah ne moreta biti konstruktivna, ker se ne moreta pogajati samo o enem delu svojih zahtev ampak se lahko samo o vseh.

Pogajanja se nadaljujejo v ponedeljek
Sindikati sicer zdaj pričakujejo odgovor vlade in nadaljevanje pogajanj. Toda minister za delo in vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak je Štruklju dejal, naj se o nadaljevanju pogajanj dogovori z Lidijo Apohal Vučkovič, ki na vladni strani vodi podskupino za pogajanja o stavkovnih zahtevah. To po mnenju sindikalista daje "neki signal, da to ni kakšna resna prioriteta vlade".

Sicer pa je Apohal Vučkovičeva za STA pojasnila, da sta se z vodjem koordinacije stavkovnih odborov dogovorila, da se bodo pogajanja o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev nadaljevala v ponedeljek, ker je za petek že napovedana seja Ekonomsko-socialnega sveta.

Policisti bi šli na referendum
Medtem pa sta oba policijska sindikata napovedala, da bodo v petek vložili pobudo za začetek postopka razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o dodatnih intervencijskih ukrepih. Novela, ki jo je DZ sprejel v torek, ne glede na veljavne kolektivne pogodbe, med drugim predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec. Pobudo za začetek zbiranja podpisov so dali v Sindikatu policistov Slovenije, podpise pa so poleg članov obeh policijskih sindikatov prispevali tudi člani drugih sindikatov javnega sektorja.

Demonstracije na Kongresnem trgu v Ljubljani
Stavki javnih uslužbencev, ki se je je v sredo udeležilo okoli 100.000 ljudi, bodo z demonstracijo pod geslom Absolutno zavračamo danes izrekli podporo tudi v gibanju 15o. Demonstracijo "proti varčevalnim ukrepom, tiraniji dolga in krizni diktaturi" pripravljajo ob 18. uri v Miklošičevem parku v Ljubljani. Po mnenju članov gibanja so predlagani vladni varčevalni ukrepi nepravični, antisocialni in protidemokratični.

Iz Druge jutranje kronike našega radia

"V dozdajšnjem pogajalskem procesu so bile v ospredju plače. Zdaj bi bili v šolstvu pripravljeni tudi na znižanje plač ,če bi pri miru pustili normativno urejenost izobraževanja. Toda kako doseči med številnimi sindikati ,ki zastopajo povsem različne poklice v javnem sektorju, enoten pristop do plačne politike. Medtem ko enim ustreza odprava nesorazmerij in višji odstotek znižanja plač , drugim to popolnoma nič ne diši, ene poklice spet tepe znižanje prevoza na delo, druge omejitev dopusta. Skratka, različni poklici , različni interesi, vsi pa pod plaščem enotne plačne politike. Toda, nekaj se je doslej že premaknilo, čeprav premik ne obeta tudi končnega dogovora. Namreč, da se dejansko pogovarja, za koliko se bodo plače znižale: deset, šest, pet odstotkov in nič več, kot na začetku pogajanj, ko je bilo vsako znižanje zavrnjeno."
Zdenka Bakalar

"Premik je bil torej storjen, stavkovni odbor sindikatov javnega sektorja je vladi ponudil enoten predlog glede znižanja plač, zdaj se številka giblje okrog sedmih odstotkov. Vladna stran se sicer sooča z različnimi pogojevanji sindikatov v zameno za znižanje plač. Že v torek sta dve tretjini stavkajočih sindikatov vladi predlagali odpravo zadnjih četrtin plačnih nesorazmerij in 7-odstotno znižanje plač. Ta predlog se na prvi pogled vladni pogajalski skupini po besedah državnega sekretarja Aleša Živkoviča zdi »zelo, zelo neambiciozen«. Zato ga je vladna stran zavrnila, nato od sindikatov zahtevala, da predlog vseeno oddajo v pisni obliki. To je razburilo sindikate, ki so pogajanja protestno zapustili, a vendar obljubili, da bodo vladi predložili pisni predlog, ta pa naj se do njega opredeli na seji. Pa je vladna pogajalska skupina omahovala, češ da vlada za to verjetno ne bo imela časa. Branimirju Štruklju je prekipelo. Aleš Živkovič je v imenu vlade potrdil, da vladna pogajalska stran od sindikatov zdaj želi predlog ne več zgolj ustno, ampak črno na belem. Je pa povedal, da s tem pogajanj ni konec, le do zastoja je prišlo. Počakati moramo, ali bo vlada sindikalni predlog o rezih v plače in druge prejemke javnih uslužbencev res obravnavala na seji, in za zdaj je še vprašanje, ali bodo sindikati kmalu pripravljeni znova sesti za mizo z vladno pogajalsko skupino."
Maja Derčar

Policija nadaljuje s stavko
Javni uslužbenci stavkali drugič v zgodovini
Neuspešna pogajanja med vlado in sindikati
Oster odziv gospodarstvenikov na stavko
Štrukelj: Podpora je večja od pričakovane