Glede poteka pogajanj so sindikati zadržani. Foto: BoBo
Glede poteka pogajanj so sindikati zadržani. Foto: BoBo
Sindikati se bodo pogajali ločeno

Na vladni strani takšno odločitev sindikatov obžalujejo, saj da ne bo pripomogla k učinkovitosti in hitrosti pogajanj, a kljub temu menijo, da so danes naredili korak naprej. Kot je po koncu današnjih pogajanj povedal vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar, so sindikati vztrajali pri ločenih pogajanjih. "Vsaka stavkovna skupina se ima pravico pogajati ločeno. Mi jim bomo to omogočili, obžalujemo pa, da se je to zgodilo, ker to ne bo pripomoglo k učinkovitosti in hitrosti pogajanj," je dejal Pogačar. Napovedal je še, da bo vlada, ko bodo prišli do točk, ki so skupne vsem stavkovnim skupinam, znova predlagala, da sedejo za skupno mizo.

Intenzivna pogajanja se bodo začela prihodnji teden, ko se bo vlada v ponedeljek ločeno sešla s tremi pogajalskimi skupinami: koordinacijo stavkovnih odborov, šolskim sindikatom Sviz ter sindikatoma s področja zdravstva. Danes so sicer po Pogačarjevih besedah vendarle dosegli neki napredek, saj se je vlada opredelila do predloga stavkovnega sporazuma in utemeljila svoje razloge, zakaj določenim predlogom nasprotuje. Sindikati bodo zdaj vladi v ponedeljek predstavili svoje protipredloge.

V koordinaciji so želeli enotna pogajanja
V koordinaciji stavkovnih odborov 16 sindikatov so sicer sprva zagovarjali enotna pogajanja, a so se na današnjem srečanju zavzeli za ločena. "To se nam zdi korektno. Če se nekateri pogajajo ločeno za svoje specifične zahteve, ni prav, da pri zadevah, ki jih mi zagovarjamo za vse, sodelujejo in prihaja do različnih stališč. Nam se zdi najbolj čista pozicija: če želijo ločena pogajanja, naj bodo pač ločena, ne more vsak sedeti na dveh stolih," je pojasnil vodja koordinacije Jakob Počivavšek.

Kot napredek pa je označil to, da se je vlada vendarle po točkah opredelila do predloga sporazuma za reševanje njihovih stavkovnih zahtev. Obenem v koordinaciji vlado opozarjajo, da bo morala, če bodo določena delovna mesta ali poklicne skupine "dobili neke ekskluzivne dvige", primerljiva delovna mesta in nazive enako ovrednotiti.

Najtrši oreh bodo zahteve zdravstvenih sindikatov
Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj pa je pojasnil, da so sami vztrajali, da bi se sindikalne skupine o skupnih vprašanjih pogajale skupaj, o specifičnih pa ločeno, kar bi bilo po njegovih besedah najbolj racionalno. Sicer pa so v pogajanjih po njegovem mnenju tam, kjer so bili na začetku. Sami so šli v pogajanja z izhodiščem, da so se tako rekoč o vseh zahtevah dogovorili že s prejšnjo vlado, in to je še vedno njihova zahteva.

V pogajanjih s sindikalno stranjo bodo sicer po Pogačarjevih besedah najtrši oreh predstavljale zahteve zdravstvenih sindikatov. Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič pa je opozoril, da se vlada do ene izmed njihovih temeljnih zahtev, višjih dodatkih, še ni opredelila. "Vemo pa, da se bodo morali dodatki povečati, saj take stavke, kot se zdaj pripravlja v zdravstvu, preprosto ne bodo mogli zdržati," je poudaril.

Sindikati se bodo pogajali ločeno