V sindikatu opozorili na dogajanje v povezavi z STA-jem in RTV Slovenija. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V sindikatu opozorili na dogajanje v povezavi z STA-jem in RTV Slovenija. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja zahtevajo, da vlada z denarjem, ki ga v državno blagajno prispevajo vsi, plača opravljeno javno službo Slovenske tiskovne agencije (STA) in zagotovi ustrezno financiranje RTV Slovenija.

Kot so zapisali, z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje, povezano z STA-jem, ki opravlja javno službo na podlagi posebnega zakona in pomembno prispeva k informiranju vseh državljank in državljanov. Ustanoviteljica agencije je Republika Slovenija, zato je po oceni konfederacije nedopustno, da si jo aktualna vlada podreja s tem, ko ji že več kot 250 dni odreka financiranje.

"Neizvrševanje zakona o STA-ju in sedmega protikoronskega zakona, ki določa obveznost financiranja javne službe, tudi če ni sklenjena pogodba, kaže na samovoljo aktualne oblasti in je že pustilo posledice. Ekipo je zapustila desetina novinarjev, drugi pa vztrajajo in profesionalno opravljajo javno službo v zahtevnih časih koronakrize in pod grožnjo morebitne izgube zaposlitve," so opozorili.

Poziv k zagotovitvi primernega financiranja javne radiotelevizije

Opomnili so tudi na dogajanje na RTV Slovenija. Menijo, da je tudi obstoj največje in edine javne radiotelevizije v državi pod vprašajem, saj da se vlada otepa odgovornosti in ne izpolni sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev iz leta 2018, po katerem javnemu servisu pripada denar za dvig plač javnih uslužbencev.

"Medtem ko se RTV-prispevek v zadnjem desetletju ni spremenil, naš največji javni medij posluje z izgubo, s tem pa so ogrožena delovna mesta, njegova institucionalna avtonomija in uredniška neodvisnost. Toda po zakonu o RTV Slovenija je država dolžna zagotoviti primerno financiranje za izvajanje javne službe, zato vlado pozivamo, da tudi v primeru RTV Slovenija izpolni svoje zakonske dolžnosti," so še dodali.