Zaradi novega ukrepa se upokojitvena starost zvišuje. Foto: EPA
Zaradi novega ukrepa se upokojitvena starost zvišuje. Foto: EPA

Odbor za finance na maratonski seji ni sprejemal le omiljenih ukrepov, ampak tudi zaostritev pogojev za upokojevanje, kar nekateri že imenujejo mini pokojninska reforma. ZSSS je že izrazil nasprotovanje, predsednik Dušan Semolič pa je dejal, da "spreminjanje pogojev za upokojevanje, ni bilo vključeno v vsebino, ki je bial predmet dialoga med vlado in sindikati".

Sporno dopolnilo do konca leta 2014 predvideva črtanje uveljavljanja študijske dobe in vojaškega roka v pokojninsko dobo, moški pa tudi ne bi več mogli znižati upokojitvene starosti zaradi vzgoje in skrbi za otroka.

"O pokojninski reformi se lahko začnemo pogovarjati takoj ...
Semolič je ukrep označil za sistemsko spremembo in grob poseg v pričakovane pravice državljanov, zato svobodni sindikati poslanke in poslance pozivajo, da dopolnila ne sprejmejo. Pri tem izpostavljajo lani padlo pokojninsko reformo in to, da leto dni po padcu na referendumu pokojninskih pogojev ni mogoče spreminjati. Dodajajo še, da je treba upokojitvene pogoje obravnavati ob pripravljanju pokojninske reforme, o čemer so se sindikati pripravljeni pogovarjati takoj.

... a v okviru socialnega dialoga"
Sindikati upajo, da "takšno enostransko poseganje v pokojninsko zakonodajo ne pomeni prejudiciranja sprejemanja novega pokojninskega zakona." Andrej Zorko je dejal, da je ta za sindikate zelo pomemben, zato pričakujejo, da se bo pripravljal v okviru socialnega dialoga.

Po izračunih vlade naj bi država z ukrepom prihranila 27 milijonov evrov, je za Radio Slovenija poročala Zdenka Bakalar.

Pergam želi govoriti z Vizjakom
Konfederacija Pergam je zaradi dopolnila, ki spreminja zakon o invalidskem in pokojninskem zavarovanju, zahtevala sestanek z ministrom za delo, družino in socialne zadeve, Andrejem Vizjakom, in predlagala, da se ga udeležijo tudi druge sindikalne centrale. Sestanek naj bi bil popoldne.