Osem agencij bi se združilo pod dvema strehama. Foto: BoBo
Osem agencij bi se združilo pod dvema strehama. Foto: BoBo

Združitev osmih regulatorjev v dve agenciji, katerih vodstvi bi imenovala vlada, je treba umakniti iz obravnave, so prepričani v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), v katero so povezani sindikati, ki imajo skupaj včlanjenih več kot 71.000 zaposlenih v javnem sektorju, med drugim tudi v javnih agencijah.

Obsojajo "nesprejemljiv pristop s posegom v organiziranost in delovanje javnih agencij, ko sta v popolni tajnosti pripravila predlog zakona, brez potrebnih študij o njegovih sinergijskih učinkih, in od javnih agencij zahtevala pripombe v roku 24 ur".

Ocenjujejo, da je predlog zakona v pomembnih delih v nasprotju z evropskimi direktivami in ga zavračajo kot nesprejemljivega. Pričakujejo, da bodo v skladu s pravili o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta socialni partnerji povabljeni k sodelovanju pri pripravi morebitnega novega predloga zakona.

Počivalšek: Debirokratizacija pomembnih procesov

Gospodarski minister Počivalšek pa meni, da so na ministrstvu pripravili dober predlog zakona, po katerem bi osem regulatorskih agencij združili v dve agenciji.

"Gre za predlog, na kakšen način debirokratizirati pomembne procese, ki pomenijo več ali pa manj konkurenčne sposobnosti Slovenije kot celote in znotraj tega gospodarstva," je danes ob robu obiska vlade na Koroškem dejal Počivalšek.

"Vsem kritikom smo prisluhnili. Verjamem, da smo pripravili dober predlog. Seveda pa je pričakovati strinjanje od tistih, ki naj bi bili reorganizirani, malo preveč. Verjamem, da bomo nadgradili obstoječ predlog v smeri, da bo sprejemljiv in efikasen," je dodal glede kritičnega odziva vseh agencij, ki jih predlog zadeva.

Kritične agencije in opozicija

Sorodna novica Kritična opozicija: Razgradnja neodvisnih institucij in njihovo politično podrejanje

Medtem ko gospodarsko ministrstvo, ki je pripravilo predlog, spremembe utemeljuje z racionalizacijo in pričakuje, da bo "usklajevanje potekalo v duhu iskanja soglasja za pozitivne spremembe", so namreč vse agencije, ki jih predlog zadeva, kritične do predlagane združitve.

Med drugim opozarjajo, da bi lahko zaradi morebitne manjše neodvisnosti prišlo do kršenja evropskih direktiv.

Kritični so tudi v opozicijskih strankah LMŠ, SD, SAB in Levica, kjer menijo, da gre za poskus političnega prevzema neodvisnih institucij.

Na pobudo NSi-ja je v torek o predlogu potekalo koalicijsko usklajevanje; kot so povedali v stranki, so izpostavili zlasti vprašanje usklajenosti takšnega ukrepa z evropskim pravnim redom.

Vodstvi obeh superagencij bi imenovala vlada

Sorodna novica Vladna želja po nadzoru - tiho združevanje agencij po hitrem postopku

Predlog zakona predvideva združitev Agencije za energijo, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK), Javne agencije RS za varnost prometa (AVP), Javne agencije za civilno letalstvo RS (CAA) in Javne agencije za železniški promet RS (AŽP) v novo Javno agencijo RS za trg in potrošnike.

Na to agencijo bi se prenesle tudi nekatere naloge s področja varstva potrošnikov, ki jih zdaj opravlja gospodarsko ministrstvo. Agencijo za zavarovalni nadzor (AZN) in Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pa bi združili v novo Javno agencijo RS za finančne trge. Vodstvi obeh novoustanovljenih agencij bi imenovala vlada.