Sindikalna stran pričakuje, da bo nova vlada pogajanja nadaljevala na točki, na kateri so bila spomladi z odstopom premierja Mira Cerarja prekinjena. Foto: BoBo
Sindikalna stran pričakuje, da bo nova vlada pogajanja nadaljevala na točki, na kateri so bila spomladi z odstopom premierja Mira Cerarja prekinjena. Foto: BoBo
Vlada se je pogajanj s sindikati lotila previdno
Sindikati niso optimistični pri novih pogajanjih
Pogajanja vlade in javnega sektorja

"Ta sestanek je prinesel razpravo o tem, kako se bodo pogajanja nadaljevala, mi smo povedali, da pričakujemo, da se bodo nadaljevala tam, kjer so se marca končala," je po seji poudaril vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov Jakob Počivavšek. Na sestanku so tako po odhodu sindikatov javnega sektorja ostali predstavniki tistih sindikatov, ki se nameravajo usklajevati glede poteka ločenih pogajanj.

Sindikati javnega sektorja si želijo, da bi se pogajanja nadaljevala enotno ali vsaj tako, kot so se vodila marca, ko so bili sindikati obveščeni o poteku ločenih pogajanj. "V ponedeljek bomo vladi poslali predlog, ki bo povzemal marčevskega, in pričakujemo, da se bo vlada opredelila," je še dejal Počivavšek in dodal, da so sicer dobili nekatere odgovore o vladnih izhodiščih, več odgovorov pa pričakujejo, ko jim bo vlada poslala svoj protipredlog.

Izhodišča pripravilo fiskalno pravilo
Sestanka se je sicer udeležil tudi minister za javno upravo Rudi Medved, ki je imel uvodni nagovor, v katerem je med drugim povedal, da "izhodišč ni pripravila vlada, temveč fiskalno pravilo", je po sestanku dejala Ana Jakopič.

Tudi za zdravstvena sindikata se nekatera ključna odprta vprašanja nanašajo na resorna pogajanja, denimo standardi in normativi, je pojasnil predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič. Napovedal je, da bodo v sredo odločali, ali se bodo 5. decembra pridružili stavki.

Ključna je poteza vlade
Po mnenju vodje Konfederacije sindikatov javnega sektorja Sviza Branimirja Štruklja pa je ključno, kako se bo vlada odzvala na stavkovne zahteve sindikatov, ki so različne. Tako bo v torek, ko naj bi bilo to znano, po njegovem mnenju tudi bolj jasno, na kakšen način se bodo pogajanja vodila.

Sicer je ocenil, da se je vlada danes izmikala opredelitvam, kakšno je njeno stališče, prav tako se ni želela opredeliti do tega, ali so zanjo sprejemljive tiste stvari, ki so bile že dogovorjene ob prekinitvi pogajanj zaradi odstopa prejšnjega premierja Mira Cerarja. "Če bi tukaj prišlo do odmika od tega, kar je bilo že dogovorjeno s Cerarjevo vlado, potem je verjetno konflikt korak bližje," je ocenil. Sindikati so namreč za začetek decembra že napovedali stavke.

Neenotna tudi koalicija
Tako kot v sindikalnih vrstah pa glede pogajanj niso enotne niti koalicijske partnerice. V stranki SAB, katere ministri niso podprli vladnih izhodišč za pogajanja, so namreč zahtevali sklic koalicijskega vrha glede upoštevanja zavez iz koalicijske pogodbe. Kot je dejala Bratuškova, zaveze iz koalicijske pogodbe niso vse takšne, da bi zahtevale takojšnje ukrepanje. Tako si tudi pri javnih uslužbencih Bratuškova želi, da bi se varčevalni ukrepi postopoma odpravljali.

Koordinator Levice Luka Mesec pa Bratuškovi in finančnemu ministru Andreju Bertonclju sporoča, da dilema ni v tem, ali pokojnine ali sociala, zdravstvo ali šolniki, pač pa je izbira med vsem tem na eni strani in izdatki za obrambo na drugi. "Tu je res proračunska rezerva. Le prva pošiljka oklepnikov za Nato se je povečala z 200 na okoli 300 milijonov evrov," je pojasnil. Ob tem je dodal, da so plače v javnem sektorju že nekaj let zamrznjene, medtem ko imamo gospodarsko rast in rastoče plače v gospodarstvu.

Članica vladne pogajalske skupine Anja Kopač Mrak pa je na današnji konferenci Združenja delodajalcev Slovenije dejala, da bo ključno vprašanje pri pogajanjih v javnem sektorju, ali bodo lahko sindikati med sabo dosegli konsenz. Ob tem je poudarila, da je ob pomanjkanju pravih kadrov na trgu delovne sile in razmeroma neuspešnem "uvozu" kadra iz bližnjih držav v ospredju tudi prehajanje zaposlenih med javnim in zasebnim sektorjem. "Nekateri najboljši kadri so že odšli in s tem izgubljamo vsi," je ocenila.

Vlada se je pogajanj s sindikati lotila previdno
Sindikati niso optimistični pri novih pogajanjih
Pogajanja vlade in javnega sektorja