Sindikati so negativno presenečeni zlasti nad ponedeljkovimi izjavami Cerarja, ki meni, da je bil njihov prvi odziv na začetek pogajanj o krčenju mase plač pretiran. Foto: BoBo
Sindikati so negativno presenečeni zlasti nad ponedeljkovimi izjavami Cerarja, ki meni, da je bil njihov prvi odziv na začetek pogajanj o krčenju mase plač pretiran. Foto: BoBo
Sindikati ne pristanejo v nižanje stroškov dela

Predstavniki Sindikatov so odločno zavrnili trenutna vladna izhodišča, ki poleg podaljšanja zdaj veljavnih varčevalnih ukrepov vključujejo še posege v različne dodatke, pa tudi dodatno zniževanje števila zaposlenih na letni ravni.

Pogajanja z vlado se sicer nadaljujejo v sredo, reprezentativni sindikati pa že nekaj dni pripravljajo pisni odgovor. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je razkril, da bo protipredlog v najboljšem primeru vključeval podaljšanje trenutnih ukrepov, ob tem pa še zahtevo za sprostitev napredovanj in iskanje prihrankov na prihodkovni strani proračuna. "Prišli smo do meje, ko preprosto nižje ni mogoče iti," je še opozoril.

Cerar razburil z izjavami
Sindikati so negativno presenečeni zlasti nad Cerarjevimi ponedeljkovimi izjavami, češ da je bil njihov prvi odziv na začetek pogajanj o krčenju mase plač pretiran, saj so se pogovori šele začeli.

Sekretarka sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Mojca Šumer je nastop vlade označila za ustrahovanje in psihološki pritisk na zaposlene v javnem sektorju.

"Državo bi reševali s tem, da bi gasilcu, ki je vedno in povsod pripravljen reševati tako življenje kot premoženje državljanov, odvzeli plačo za delo v izmenah, ponoči, ob nedeljah, praznikih. Takrat, ko ti gospodje mirno spijo, ko gredo z družino na nedeljski izlet ali s prijatelji praznujejo novo leto." Vlado je pozval, naj "te nedostojne predloge umakne, ker z njimi dobesedno kliče v konflikt, " je menil sekretar sindikata poklicnega gasilstva David Švarc.

Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Darko Milenkovič je predlagal, naj vlada najprej začne varčevati pri sebi in šele nato zahteva dodatno varčevanje od preostalih uslužbencev v javnem sektorju.

Predsednik Glose - Sindikata kulture in narave Slovenije je Mitja Šuštar poudaril, da je zadeva resna. "Vedno trobimo eno in isto, slišijo nas ne. Ne damo ničesar več," je opozoril in dodal, da so "z zelo težkim srcem" pripravljeni privoliti le v ohranitev sedanjega stanja, a ob sprostitvi napredovanj. Vztrajajo pa pri tem, da je premalo storjenega na prihodkovni strani proračuna.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je tudi pojasnil, da se že tretje leto zapored spoprijemajo s procesom, ki je "bolj podoben udarjanju kmeta po kravi, ki je ne hrani, vse bolj jo mlati in pričakuje, da bo dala vedno več mleka". Po njegovem mnenju ni mogoče pričakovati ploskanja vladi in odobravanja ukrepov, ki "niti slučajno niso pripravljeni na podlagi realnih presoj delovnih procesov".

Sindikati ne pristanejo v nižanje stroškov dela