Predsednik ZSSS-ja Semolič se bo kmalu upokojil. Foto: BoBo
Predsednik ZSSS-ja Semolič se bo kmalu upokojil. Foto: BoBo
Janez Janša
V SDS-u so poudarili, da je Strokovni svet SDS-a že novembra lani pripravil predlog izhodišč za socialni in medgeneracijski dogovor za obdobje 2012 - 2014. "Predlog, poimenovan Pogodba za Slovenijo, smo posredovali vsem članom Ekonomsko socialnega sveta, s prošnjo, da predlog proučijo in pripravijo morebitne pripombe. V SDS menimo, da bi morali z usklajevanjem izhodišč ter s pripravo besedila socialnega in medgeneracijskega sporazuma pričeti takoj," so zapisali. Foto: BoBo


Čeprav se v Zvezi Svobodnih sindikatov Slovenije zavedajo težavnih razmer zaradi finančne in posledično gospodarske krize, ugotavljajo, da desnosredinska koalicijska pogodba "še naprej favorizira kapital pred delom", iz pogodbe pa po njihovi oceni veje postopna ukinitev socialne države in privatizacija socialnih storitev.

V javnem odzivu na pogodbo so izrazili nasprotovanje uvajanju dodatnih negotovih oblik dela, saj mladi za ustvarjanje družine potrebujejo ekonomsko in socialno varnost.

Proti socialni kapici
Uvedba zgornje meje pri plačevanju socialnih prispevkov, t. i. socialna kapica, bo po mnenju ZSSS-ja nagradila predvsem že zdaj privilegiran sloj zaposlenih, poleg tega pa ne bo razbremenila stroškov dela zaposlenih po kolektivnih pogodbah in ne bo prinesla želenih javnofinančnih učinkov.

Proti znižanju davka na dohodek pravnih oseb
Ugotavljajo, da ekonomska struktura davkov in prispevkov ni ugodna zaradi nadpovprečne obremenitve dela ter hkrati podpovprečne obremenitve kapitala, zato nasprotujejo znižanju davka na dohodek pravnih oseb na 15 odstotkov.

Proti individualizaciji pokojninskih zavarovanj
ZSSS nasprotuje napovedani individualizaciji pokojninskih zavarovanj, saj po njihovi oceni ruši elemente solidarnosti v pokojninskem sistemu in povečuje tveganje revščine. Pri sedanjem tristebrnem pokojninskem sistemu želijo ohraniti prostovoljnost, saj "mednarodna analiza kaže na finančni neuspeh obveznih stebrov praktično v vseh državah".

Proti vzpostavitvi odpravninskega sklada
Poleg tega predvidena vzpostavitev odpravninskega sklada in njegova povezava s pokojninskimi rentami vodi v padec pokojnin; zato takšna ureditev ne sme nadomestiti zdajšnjega pokojninskega sistema, pozivajo.

Nekaj pozitivnega, veliko neustavnega
ZSSS kot pozitivne elemente pogodbe sicer našteva zmanjšanje administrativnih bremen za gospodarstvo, uporabo lesa kot ene izmed možnosti za gospodarski preboj ter poenostavitev postopkov javnega naročanja. Hkrati menijo, da veliko rešitev iz pogodbe odpravlja socialno državo ter je ta zato v nasprotju z 2. členom ustave.

SDS: Ukrepi bodo usmerjeni k večanju blaginje za vse
Na navedbe ZSSS-ja so se že odzvali v SDS-u: "Vsi ukrepi bodoče koalicije, če bo seveda nastala, bodo usmerjeni k večanju blaginje za vse in to nikakor ne more biti v nasprotju z ustavo. Delo koalicije bo namreč usmerjeno v višanje zaposlenosti, ki bo temeljila na zdravi gospodarski rasti in trajnostnem razvoju."

Pojasnili so, da so cilji koalicije, da se Slovenija od leta 2013 naprej razvija hitreje od povprečja EU-ja, da zmanjša število brezposelnih, da dvigne zaposlenost na lizbonski cilj 70 odstotkov za delo zmožnega prebivalstva ter s tem poveča življenjski standard in blaginjo ljudi.

"Samo večja produktivnost bo namreč ustvarila pogoje za večjo gospodarsko rast, višje plače in trajno blaginjo. Prioriteta koalicije bo usmerjena v zagotavljanje kvalitetnih in poceni javnih storitev, kot so izobraževanje, zdravstvo, socialno skrbstvo, naloga socialne države pa je in bo, da poskrbi, da so te storitve dostopne vsem pod enakimi pogoji," so zapisali na spletni strani.

"Če bo prišlo do oblikovanje koalicijske vlade, si bomo v SDS prizadevali, da bomo socialnemu in medgeneracijskemu dialogu vrnili domovinsko pravico ter ponovno vzpostavili zaupanje vanj in ga sprejeli kot pomembno demokratično vrednoto družbe. Vse ključne odločitve na ekonomskem in socialnem področju bodo predmet usklajevanja socialnih partnerjev in vlade. Osrednje mesto dogovarjanja bo ekonomsko-socialni svet. Ob najpomembnejših usklajevanjih bomo nanj povabili tudi predstavnike mlade in upokojenske generacije. Naš način delovanja bo temeljil na aktivnem in odgovornem sodelovanju ter vzajemnem spoštovanju," so zatrdili.