Dušan Semolič je vladne predloge označil za nečloveške. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Semolič je vladne predloge označil za nečloveške. Foto: MMC RTV SLO
Delavec
V sindikatu se sprašujejo, zakaj se slovenski delodajalci upirajo implementaciji evropskih sporazumov delodajalcev o obvladovanju stresa na delovnem mestu in obvladovanju nasilja na delovnem mestu. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je predloge delodajalcev za odpravljanje absentizma označil za nečloveške: "V trenutku, ko so se posledice krize zgrnile nad delavstvo, delodajalci pridejo s temi predlogi. Od njih bi pričakovali predloge za reševanje podjetij, ne za represijo," in nadaljeval: "240.000 bolniških odsotnosti je odločno preveč, a problem je drugje - v razmerah in odnosih na delovnem mestu."

, "naj predlogov delodajalcev ne povzamejo za svoje, sicer se bodo v ZSSS poslužili vseh sredstev, tudi referenduma". Poleg tega je predsednik ZSSS-ja izpostavil, da vedno več delavcev ni več sposobnih plačati premij prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja.

Izvršna sekretarka ZSSS-ja Lučka Böhm pa je poudarila, da se sindikati ne strinjajo z nobenim izmed pozivov vladi, ki so jih delodajalci predstavili na nedavnem posvetu o absentizmu v Sloveniji. Kot je dejala, so sindikati razočarani, da delodajalci niso sprejeli izziva in namesto poostrenih ukrepov uvedli raje mehki pristop.

Taki pozivi po besedah Böhmove pomenijo ponovno odpiranje zakona o delovnih razmerjih. Kot je naštela, predlogi delodajalcev - teh je devet - med drugim vključujejo skrajšanje števila dni bolniške odsotnosti v breme delodajalca s 30 na 20 delovnih dni, uvedbo čakalnih dni za bolniško nadomestilo, znižanje bolniškega nadomestila z 80 na 70 odstotkov, zmanjšanje bolniškega nadomestila za poškodbe, nastale na poti v službo in iz nje ter še nekatere druge.

Böhmova se je vprašala, zakaj se slovenski delodajalci upirajo implementaciji evropskih sporazumov delodajalcev o obvladovanju stresa na delovnem mestu in obvladovanju nasilja na delovnem mestu.

B. K.