Ustavno sodišče je dalo zeleno luč referendumu o pokojninski reformi. Foto: BoBo
Ustavno sodišče je dalo zeleno luč referendumu o pokojninski reformi. Foto: BoBo
Borut Pahor
Po Pahorjevih besedah na referendumu ne bomo odločali o vladi, ampak o lastni usodi. Foto: MMC RTV SLO

Intuicija mi pravi, da se bo še vse dobro končalo.

Borut Pahor o izidu referenduma
Dušan Semolič, Miran Potrč
Miran Potrč meni, da bi moral Dušan Semolič o vložitvi zahteve za referendum še premisliti. Potrč je prepričan, da je še vedno možno najti kompromisno rešitev pokojninske reforme, s katero bi se strinjali vsi. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) obžalujejo odločitev ustavnega sodišča, ki dovoljuje referendum o pokojninski reformi, saj menijo, da Slovenija pokojninsko reformo potrebuje. V Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS) nad odločitvijo niso presenečeni in menijo, da je logična posledica nepripravljenosti vlade sprejeti socialni sporazum. Takšna odločitev ustavnega sodišča nas postavlja v skoraj edinstven položaj na svetu, saj le malo kje o tako pomembnem sistemskem zakonu, ki ima izrazite in izjemne fiskalne učinke, odločajo volivci neposredno na voliščih, je STA dejal generalni direktor GZS-ja Samo Hribar Milič.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča, "ki je onemogočila poskus Pahorjeve vlade, da bi s prepovedjo referenduma o pokojninski reformi izločila ljudi od sprejemanja odločitev, ki pomembno vplivajo na njihov materialni in socialni položaj," so zapisali v sporočilu za javnost.

Vladna koalicija v državnem zboru je po njihovem mnenju s tem naredila 4,5 milijona evrov škode v državnem proračunu, saj je s postopkom pred ustavnim sodiščem prispevala k temu, da bosta referenduma o pokojninski reformi in o zakonu o malem delu potekala ločeno.

"Na ta način je Pahorjeva vlada račun za svoj strah pred ljudmi poslala ljudem, ki bodo z davki plačali njen poskus zaobiti ustavno določbo, po kateri ima v Sloveniji oblast ljudstvo," menijo v ZSSS-ju.

Semolič: Odločitev nas ni presenetila
Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je po razglasitvi odločitve sodišča medijem dejal, da ga odločitev ustavnega sodišča ni presenetila. Po njegovih besedah je bila odločitev vlade in DZ-ja, da se obrne na ustavno sodišče, nerazumna.

"V bistvu gre za reforme, ki so posledica izrazito PR-ovske vloge vlade in politikov do Sarkozyja in Merklove. Reforme, ki so potrebne v Sloveniji, so morebiti drugačne. Je pa vlada, s tem ko je šla na ustavno sodišče, preprečila, da bi imeli na en dan referendum o pokojninski reformi in malem delu in oškodovala proračun za 4 milijone evrov, kolikor stane en referendum. To je cena tega koraka," je še dejal glede pokojninske reforme.

Pahor: Na referendumu ne boste odločali o vladi, ampak o lastni usodi
"Slovenija je na poti okrevanja, z nadaljevanjem reform pa bi lahko uspešno izšli iz gospodarske krize. Pokojninska reforma je ena osrednjih reform, ki odloča o sedanji in prihodnji usodi države. Na referendumu boste odločali o lastni usodi in ne o vladi," je v izjavi za novinarje povedal predsednik vlade Borut Pahor.

Pahor je še povedal, da je v petek in soboto sodeloval pri Svetu Evrope, kjer se je Slovenija pridružila paktu stabilnosti. Poudaril je, da Slovenija trenutno na finančnih trgih ni na nevarni strani. "Zavrnitev reforme bi bila verjetno znak, da se za Slovenijo nemško-francoski vlak ustavlja na postajališču in bomo tam, dokler ne bomo sprejeli bistveno bolj surove reforme. Tega si ne želim, ker mislim, da si nihče tega tudi ne zasluži. A sindikati so se odločili, da boste o tem odločali vi," je še povedal.
Prepričan je, da je ta trenutek adut Slovenije, da so Slovenci sposobni razsodno razmisliti o tem vprašanju, kar je po njegovih besedah dokazal referendum o arbitražnem sporazumu. "Intuicija mi pravi, da se bo še vse dobro končalo," je bil optimističen premier. Dodal je, da bo storil vse, da se bo Slovenija znašla med državami, ki bodo šle naprej, in ne nazaj.
Svetlik: Upamo, da bo pravica do referenduma odgovorno uporabljena
"Zavedamo se, da ustavno sodišče ni imelo lahke naloge, ko je tehtalo med pravico do socialne varnosti in odločanjem na referendumu. Upamo, da bo ta pravica na referendumu odgovorno uporabljena. Sedaj je pred nami zahtevna naloga, da neprepričane državljane prepričamo o nujnosti in dobrih straneh zakona," se je na odločitev ustavnega sodišča odzval minister za delo Ivan Svetlik.
Pojasnjuje, da četrtina državljanov lahko računa na bolj ugodno usklajevanje pokojnin, druga četrtina pa višje pokojnine ob upokojitvi. "Kljub sprejetju zakona bomo morali še vedno zadrževati rast plač, pokojnin in socialnih transferjev. Pobudnike še enkrat pozivamo, da premislijo in morda odstopijo od referenduma," je povedal Svetlik.

Prepričan je, da nas v primeru neuveljavitve reforme čaka še ostrejše varčevanje, letos tako okoli 278 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa še nekaj 10 milijonov evrov več, zelo verjetno nas v tem primeru čaka nov interventi zakon in poseganje na to področje. "To nam sicer ni všeč, a druge možnosti ne bo. Zadnji scenarij pa je, da nam drugi narekujejo, kakšno reformo bomo morali sprejeti, pri čemer pa nočem sodelovati," je dejal Svetlik.
Po njegovih besedah sodeč, vladni plan B zadeva prevetritev vse porabe, ki gre iz proračuna (plače javnih uslužbencev, socialni transferji …), saj naj bi bilo le še tam mogoče varčevati. "Vprašanje pa je, koliko časa bo potrebno, preden pridemo do novega sistema pokojninskega zavarovanja, in dalj časa ko čakamo, ostrejši bodo morali biti nekateri pogoji, recimo upokojitvena starost," je še povedal.

Potrč: Odgovornost za stanje bodo prevzeli tudi ljudje
Podpredsednik DZ-ja Miran Potrč je v izjavi za javnost povedal, da mora DZ odločbo ustavnega sodišča sprejeti in izvršiti. "Potrebno pa je povedati, da bodo odgovornost za stanje danes in v bližnji prihodnosti nosili ne samo vlada, ampak tudi predlagatelji referenduma in tudi ljudje, ki bodo o tem odločali," je poudaril. Pri tem pa je še enkrat zatrdil, da bi lahko v primeru zavrnitve zakona nastale težave s financiranjem, ker bi se morala Slovenija zadolževati ali pa zmanjševati socialne pravice.

SDS zadovoljen z odločitvijo sodnikov
"Slovenska demokratska stranka je zadovoljna, da ustavno sodišče vsaj tokrat ni preprečilo referenduma," so sporočili iz stranke, čeprav menijo, da je bila odločitev "sprejeta pod vplivom javnosti oziroma sindikatov."

"Še bolj pa bi bili zadovoljni, če bi ustavno sodišče take odločitve sprejemalo po lastni presoji o nujnosti skrbnega varovanja temeljne ustavne pravice, pravice do referenduma. Torej tudi takrat, ko je pritisk vlade močnejši od pritiska javnosti," še dodajajo.

LDS: Sprememba je bila nujna
Tudi iz LDS-a so sporočili, da so "bili zagovorniki ustavne presoje referendumske pobude". "Odločitev ustavnih sodnikov spoštujemo, referendumu, ki je pred nami, pa je treba nameniti vso pozornost, saj pokojninska reforma presega dnevnopolitično diskusijo in celo generacije," menijo v LDS-u in hkrati dodajajo, da je bila odločitev za spremembo pokojninskega zakona pravilna in tudi neizogibna.

"Pravice današnjih upokojencev ne bodo oškodovane, reforma pa nam omogoča, da bomo pokojnine imeli tako danes delovno aktivni prebivalci kot tudi tisti, ki še niso stopili na pot samostojnosti," še dodajajo v stranki in napovedujejo aktivno udeležbo v kampanji.

SLS: Prav je, da se zakon preveri pri ljudeh
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav meni, da je odločitev ustavnih sodnikov legitimna in se jo mora v celoti spoštovati, prav tako pa je prav, da se pokojninski zakon preveri pri ljudeh, so sporočili iz stranke.

Ob tem je dodal, da bo "SLS v referendumski kampanji o pokojninski reformi povedal tisto, kar moramo povedati ljudem, in ne tisto, kar si ljudje želijo slišati". Poudaril je še, da bo referendumsko kampanjo za podporo reformi morala voditi vlada, saj je to njena naloga, SLS pa je svojo "za državo odgovorno nalogo že podal s svojimi poslanskimi glasovi pri sprejetju zakona DZ-ju".

NSi: Pokojninska reforma potrebna, a ne takšna
V NSi-ju z zadovoljstvom sprejemajo odločitev ustavnega sodišča. Kot so sporočili, v NSi-ju podpirajo referendum o pokojninski reformi. "V Novi Sloveniji se zavedamo, da je pokojninska reforma potrebna, vendar pa ne v takšni obliki, kot jo predlaga vlada. Predlagane rešitve ne zagotavljajo dolgoročne rešitve problema, pač pa le mašenje luknje v državni blagajni. Posledice sprejetja pokojninske reforme so nepredvidljive. Menimo, da sama reforma ne razbremenjuje gospodarstva. Obremenjuje pa predvsem ljudi, saj uvaja preveč stroge pogoje za upokojevanje," so še poudarili.

Predstavniki Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, ki združuje mlade, brezposelne in delavce, pozdravljajo presojo ustavnega sodišča. Volja volivcev bo tako po njihovem mnenju dobila večjo težo kot politični pritiski vlade. "Hkrati pa obžalujejo pomanjkanje posluha večine poslancev DZ-ja, ki so zavrnili možnost o hkratnem odločanju glede zakona o malem delu in pokojninskega zakona," so sporočili.

Intuicija mi pravi, da se bo še vse dobro končalo.

Borut Pahor o izidu referenduma

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) obžalujejo odločitev ustavnega sodišča, ki dovoljuje referendum o pokojninski reformi, saj menijo, da Slovenija pokojninsko reformo potrebuje. V Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS) nad odločitvijo niso presenečeni in menijo, da je logična posledica nepripravljenosti vlade sprejeti socialni sporazum. Takšna odločitev ustavnega sodišča nas postavlja v skoraj edinstven položaj na svetu, saj le malo kje o tako pomembnem sistemskem zakonu, ki ima izrazite in izjemne fiskalne učinke, odločajo volivci neposredno na voliščih, je STA dejal generalni direktor GZS-ja Samo Hribar Milič.