Splošna kolektivna pogodba velja za vse delavce, ki so brez panožne kolektivne pogodbe. Foto: MMC RTV SLO
Splošna kolektivna pogodba velja za vse delavce, ki so brez panožne kolektivne pogodbe. Foto: MMC RTV SLO
Splošna kolektivna pogodba: kmalu vsebinski predlogi

Splošna kolektivna pogodba velja za delavce, ki niso vključeni v kakšno drugo kolektivno pogodbo. Na prvem sestanku so se po besedah predsednika sindikata Pergam Dušana Rebolja pogovarjali predvsem o veljavnosti nove kolektivne pogodbe, generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole pa je dodal, da bodo na prihodnji seji predstavili že vsak svoje pisne predloge.

Tako delodajalci kot sindikati so prepričani, da je takšen dokument potreben, saj se je izkazalo, da vrsta dejavnosti ni pokritih s kolektivnimi pogodbami in da je vse več primerov odpovedi kolektivnih pogodb dejavnosti. Smole je pojasnil še, da se je ob pisanju nove splošne kolektivne pogodbe pokazala možnost, da se rešitve, ki so se izkazale za neprimerne ali pomanjkljive, nadgradijo.

Rebolj: Pogajanja bodo trda
Rebolj je še dodal, da se za sprejetje nove kolektivne pogodbe zavzemajo tudi zato, da bi določeni minimalni standardi veljali za vse zaposlene, tudi če v kolektivni pogodbi dejavnosti niso določeni. Že zdaj pa je napovedal, da bodo pogajanja trdna.

Nova splošna kolektivna pogodba je nujna, saj se je prejšnji, ki je določala način usklajevanja plač in povračilo stroškov v zvezi z delom in drugih osebnih prejemkih za leti 2008 in 2009, v začetku leta iztekla veljavnost, a se bo vseeno uporabljala do konca tega leta oziroma do novega dogovora.

Splošna kolektivna pogodba: kmalu vsebinski predlogi