Majda Širca je poudarila, da je po novem zakonu odgovornost nadzornega in programskega sveta nacionalne RTV-hiše bistveno večja. Foto: MMC RTV SLO
Majda Širca je poudarila, da je po novem zakonu odgovornost nadzornega in programskega sveta nacionalne RTV-hiše bistveno večja. Foto: MMC RTV SLO
RTV Slovenija
Predlagatelji novega zakona si prizadevajo za sodobno, tehnološko odprto, predvsem pa za politično neodvisno RTV, je še dejala ministrica za kulturo. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

"Žalosti me, da se je opozicija lotila tega zakona na način, da ga interpretira s popolnimi lažmi," je na okrogli mizi v Celju, ki jo je pripravila poslanka SD-ja Andreja Rihter, dejala ministrica za kulturo in dodala, da je novi zakon o RTV Slovenija v primerjavi s starim pripravila široka skupina strokovnjakov, ki je sledila uveljavljenim evropskim modelom.

"Evropa se ni na pamet odločila, da ščiti javni sektor na področju medijev in to so nacionalne RTV-hiše," je še opozorila Širca in poudarila, da je v poplavi različnih medijskih pristopov treba ščititi javni interes.

"Novi zakon ne omogoča privatizacije"
"Novi zakon ne omogoča privatizacije, saj še naprej govori o tem, da je to javna služba, da je Radiotelevizija Slovenija last Republike Slovenije in da celotni prihodki, tako iz žepov davkoplačevalcev kot iz oglaševanja in drugih virov, ki jih omogoča nacionalna RTV-hiša, gredo v javno službo," je dejala Širca.

Po besedah ministrice so pripravljavci novega zakona o RTVS sledili "eni, tako rekoč božji zapovedi, ki govori o tem, da je medije treba gojiti kot samostojne, avtonomne in odprte". "In prav zaradi te avtonomije, ki je bila najvišji standard, smo pripravili rešitve, ki gredo v smeri finančno trdne, politično neodvisne in odgovorne institucije," pravi.

Širca: Stari zakon zmanjšal kredibilnost RTV-ja
Ministrica še meni, da je zakon iz leta 2005 zmanjšal kredibilnost RTV-ja, omogočil politični vpliv nanjo in povzročil zastoj v razvoju nacionalne RTV. "Če bo ta zakon še naprej veljal, pomeni, da se bo zastoj še povečal. Grimsov zakon ne omogoča tehnološkega in tudi ne programskega razvoja, kot je na primer uvedba posebnih tematskih programov," še meni Širca.

Obenem pa upa, da se bodo volivci v čim večjem številu udeležili referenduma in glasovali za novi zakon: "Glas za bo glas za kredibilen, dober in zaupanja vreden program. Ena od pomembnih prednosti novega zakona je tudi v tem, da bodo ljudje vedeli, kam gre njihov denar, ki ga plačujejo za RTV-prispevek."