Škof Gregorij Rožman je med 2. svetovno vojno na bežigrajskem stadionu blagoslovil prisego pokorščine nemškemu okupatorju. Foto: RTV SLO
Škof Gregorij Rožman je med 2. svetovno vojno na bežigrajskem stadionu blagoslovil prisego pokorščine nemškemu okupatorju. Foto: RTV SLO
Škof Gregorij Rožman
Zgodovinarka Tamara Griesser-Pečar pravi, da je škof med okupacijo skušal posredovati za vse, za katere se je zavzemal, oz. za tiste, ki so ga sami za to zaprosili. Foto: RTV SLO

Vnovičnega sojenja torej ne bo, poroča Radio Slovenija. Vrhovno sodišče je namreč oktobra 2007 razveljavilo sodbo proti škofu Rožmanu, ki so ga leta 1946 v odsotnosti obsodili zaradi sodelovanja z okupatorjem. Zahtevo za razveljavitev sodbe je dal zakoniti zastopnik Ljubljanske nadškofije Alojzij Uran, vrhovno sodišče pa je nato ugotovilo, da so pri sojenju škofu Rožmanu bistveno kršili določbe kazenskega postopka glede vprašanj sojenja v nenavzočnosti, pravice do obrambe in pristojnosti vojaškega sodišča za sojenje civilni osebi.

Rožman obsojen zaradi sodelovanja z okupatorjem
Rožman je bil obsojen na 18 let strogega zapora, na 10-letno izgubo državljanskih pravic in zaplembo vsega premoženja. Vojaško sodišče ga je med drugim obtožilo, da naj bi poslal v službo okupatorja protiljudski del duhovščine, mu dajal direktive in prek njega izvajal protinarodne načrte in akcije v korist okupatorja. V sodbi je zapisano še, da naj bi škof s svojimi izjavami v javnosti in obiski pri predstavnikih italijanskih oblasti vzpodbujal sodelovanje z okupatorjem, izdaje in zločine proti narodu.

Kaj bi prineslo ponovno sojenje?
Po razveljavitvi je nadškof Uran dejal, da je to pomemben prispevek k normalizaciji odnosov v slovenski družbi. Po njegovih besedah je namreč Rožmanu sodilo totalitarno vojaško sodišče, ki je delovalo v korist interesom tedanje komunistične oblasti v želji, da bi uničili Cerkev.

Po drugi strani pa je bil predsednik borčevske organizacije Janez Stanovnik prepričan, da bo škof Rožman na ponovljenem sojenju dobil še višjo kazen, saj naj bi se v zadnjih 60 letih našlo še veliko novih dokazov proti njemu.

Rožman zdaj velja za nedolžnega
A vnovičnega sojenja zdaj ne bo, saj je sodišče ugotovilo, da so podane okoliščine pravne narave, ki izključujejo kazenski pregon zoper Rožmana in Kreka - oba sta že umrla. Okrožno sodišče tako kršitev sodnega procesa, ki jih je ugotovilo vrhovno sodišče, sploh ni presojalo. Tožilstvo je že pred tem del obtožnice, ki se je nanašal na vojne zločine, umaknilo.

Pravna zastopnica ljubljanske škofije je po odločitvi sodišča sporočila, da škof Rožman zdaj velja za nedolžnega in da je tako po več kot 60 letih kljub silnemu nasprotovanju dosegel pravico.

A. S.