Rožman je po vojni zbežal iz Slovenije. Foto: RTV SLO
Rožman je po vojni zbežal iz Slovenije. Foto: RTV SLO
Domobranci na stadionu
Škof Rožman je blagoslovil tiste domobrance, ki so na ljubljanskem stadionu prisegli nemškemu rajhu. Foto: RTV SLO
Anton Drobnič
Drobnič na vnovičnem sojenju pričakuje oprostitev. Foto: RTV SLO
Razveljavitev Rožmanove sodbe

Sodbo proti ljubljanskemu škofu Rožmanu, ki je med 2. svetovno vojno na bežigrajskem stadionu blagoslovil prisego pokorščine nemškemu okupatorju, in Mihi Kreku je vrhovno sodišče vrnilo v vnovično sojenje na okrožno sodišče v Ljubljani.

Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je v primeru sojenja škofu Rožmanu prišlo do bistvenih kršitev določb kazenskega postopka glede vprašanj sojenja v nenavzočnosti, pravice do obrambe in ali je bila dana pravna podlaga za to, da je škofu sodilo vojaško sodišče.

Rožman obsojen zaradi sodelovanja z okupatorjem
Rožman je bil na sojenju v odsotnosti leta 1946 zaradi sodelovanja z okupatorjem obsojen na 18 let strogega zapora, na 10-letno izgubo državljanskih pravic in zaplembo vsega premoženja. Vojaško sodišče ga je med drugim obtožilo, da naj bi poslal v službo okupatorja protiljudski del duhovščine, mu dajal direktive in preko njega izvajal protinarodne načrte in akcije v korist okupatorja. V sodbi je zapisano še, da naj bi škof s svojimi izjavami v javnosti in obiski pri predstavnikih italijanskih oblasti podžigal k sodelovanju z okupatorjem, izdaji in zločinom proti narodu.

Varstvo zakonitosti zahteval že državni tožilec
Ljubljanska nadškofija si prizadeva za sodno rehabilitacijo škofa Rožmana in zato je na sodišče vložila zahtevo za varstvo zakontosti. Sicer je takšno zahtevo že leta 1998 vložil nekdanji državni tožilec Anton Drobnič, a ta nikoli ni bila predložena sodišču, saj jo je nova generalna tožilka Zdenka Cerar marca 1999 umaknila.

Drobnič je na današnjo določitev vrhovnega sodišča dejal, da je to dokaz, da pravna država kljub desetletnemu nagajanju politike in ideologije na koncu le pride do prave poti. Po njegovih besedah je sodba škofu Rožmanu ena najbolj sramotnih sodb, saj je v njej veliko protislovij in nekonsistentnosti.

Uran: Razsodba je razbremenitev za Cerkev na Slovenskem
Na razveljavitev sodbe se je odzval ljubljanski nadškof Alojzij Uran, ki meni, da je v sojenju prišlo do številnih pomanjkljivosti. "Šlo je za totalitarno vojaško sodišče, ki je služilo interesom tedanje komunistične oblasti v želji uničiti Cerkev," pravi Uran. Današnja razsodba po njegovem mnenju pomeni razbremenitev ljubljanske nadškofije in Cerkve na Slovenskem po dolgi ideološki vojni, hkrati pa naj bi končno omogočila korektno razjasnitev odnosa, ki ga je imel škof Rožman do okupacijskih sil.

Razveljavitev Rožmanove sodbe