Evropska unija je od izbruha novega koronavirusa v okviru mehanizma za civilno zaščito doslej pomagala pri vrnitvi 1381 državljanov EU-ja v Evropo iz Kitajske, Japonske, ZDA, Maroka in Tunizije. Foto: BoBo
Evropska unija je od izbruha novega koronavirusa v okviru mehanizma za civilno zaščito doslej pomagala pri vrnitvi 1381 državljanov EU-ja v Evropo iz Kitajske, Japonske, ZDA, Maroka in Tunizije. Foto: BoBo

Uradni govornik kriznega štaba vlade Jelko Kacin je danes Slovence v tujini znova opozoril, da številne države pripravljajo nove ukrepe za zajezitev pandemije novega koronavirusa, ki bodo vplivali na možnost vračanja domov in da je "zdaj skrajni čas za odločitev o vrnitvi domov, evakuacijska letala se polnijo".

Kacin je na novinarski konferenci vlade pojasnil, da še naprej intenzivno potekajo dejavnosti za repatriacijo slovenskih državljanov, ki so po svetu. Danes poteka repatriacija štirih državljanov s Filipinov, jutri 43 državljanov iz Tajske in sedem iz Vietnama. Pojutrišnjem pa še evakuacija 40 državljanov iz Španije. "Ponovno pozivamo vse državljane, da si tam, kjer je to mogoče, prevoz domov organizirajo v lastni režiji. Kontaktirajo pa naj MNZ, kadar te možnosti ni več," je dejal.

POMEMBNO!

Slovenci v tujini se lahko krizni celici konzularne službe MZZ-ja javijo tudi z obrazcem na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve.


Telefon konzularne službe: 01/478 23 05

Zunanji minister Anže Logar je v ponedeljek opozoril, da Slovenija tja, kjer so že bili organizirani prevozi, slovenski državljani pa so zavrnili to možnost vrnitve, ne bo več organizirala dodatnih poletov.

V zadnjem tednu je MZZ-ju uspelo organizirati vrnitev več kot 300 slovenskih državljanov, z več kot 400 pa je ministrstvo navezalo stike in jim pomaga z informacijami o možnostih vrnitve v Slovenijo.

Vračanje iz vseh koncev

Danes gre z ljubljanskega letališča proti Pragi posebno letalo, na katerem bo pet čeških državljanov in dva slovaška. V Slovenijo pa naj bi se vrnila skupina petih slovenskih državljanov, ki je v Evropo pripotovala iz Azije. Na tem letalu bosta tudi dva Hrvata, so pojasnili na MZZ-ju.

Za sredo se napoveduje tudi poseben polet iz Ekvadorja do Frankfurta v Nemčiji. MZZ poziva vse slovenske državljane v Ekvadorju, ki si želijo v domovino, naj se nemudoma oglasijo na vbi@gov.si.

V četrtek zvečer je iz Madrida v Ljubljano organiziran poseben polet za slovenske državljane. Vsi, ki se želijo vrniti s tem letalom in MZZ-ja o tem še niso obvestili, se lahko na polet prijavijo po elektronski pošti slovenskega veleposlaništva v Madridu: sloembassy.madrid@gov.si

Že v ponedeljek so pozvali tudi slovenske državljane, ki so še v Čilu, da sporočijo, ali se želijo vrniti v Evropo, in sicer na sloembassy.buenosaires@gov.si.

Srbski državljani obtičali v Ljubljani

Na Mestni občini Ljubljana so se odzvali na prošnjo srbskih državljanov, ki so na poti v Srbijo med vračanjem iz različnih evropskih držav obstali v Ljubljani. V sodelovanju s slovensko vlado so jim zagotovili prostor za bivanje v Športni dvorani Ježica, kamor so namestili zložljiva ležišča, ki so pripravljena za primer naravnih nesreč.

Vlada jim bo zagotovila zdravstveno varstvo, odzvali pa so se tudi nekateri gostinci, ki jim bodo priskrbeli obroke hrane.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.