Freedom House je Slovenijo okrcal tudi zaradi slabšega stanja svobode novinarjev in medijev. Foto: RTV SLO
Freedom House je Slovenijo okrcal tudi zaradi slabšega stanja svobode novinarjev in medijev. Foto: RTV SLO
Družina Strojan
Poročilo, ki so ga predstavili v Budimpešti, navaja, da je napad na družino Strojan v vasi Ambrus pokazal za nezadosten odziv vlade in civilne družbe. Foto: RTV SLO

Gospodarski napredek v državah Srednje Evrope je vse bolj v senci političnih razprtij.

Roland Kovats

Ameriška nevladna organizacija ugotavlja, da se je med novimi članicami Evropske unije stanje demokracije poslabšalo v petih državah, Slovenija pa kljub kritikam v skupni oceni spoštovanja demokratičnih standardov ostaja na prvem mestu med državami v prehodu. Analitike so med drugim v naši državi zmotile pomanjkljiva zaščita manjšin, in sicer predvsem glede primera Strojan, odločanje sodišč proti novinarjem v nasprotju z načelom svobode govora in vpliv vladajoče koalicije na vodilne medije v državi.

Kovats: Elite za kopičenje moči
Direktor Freedom House Europe Roland Kovats meni, da si v preveč državah "vladajoče elite prizadevajo le za kopičenje moči". Po njegovem mnenju je gospodarski napredek v državah srednje Evrope vse bolj v senci političnih razprtij. Tako naj bi naraščajoče strankarstvo odvračalo pozornost od izvajanja potrebnih reform in vzpostavljanja zdravih instirucij.

Povečevanje politične moči vladajočih elit poročilo očita večini novih članic EU-ja, prav tako pa tudi vmešavanje oblasti v medije.

Izboljšanje le v Bolgariji in Romuniji
Poročilo ameriške nevladne organizacije z naslovom Države v prehodu 2007 zajema 29 držav srednje Evrope in Evrazije. Med novimi članicami EU-ja poročilo ne vključuje Malte in Cipra - izboljšanje stanja demokracije pa naj bi ugotovili le v Bolgariji in Romuniji. Na Češkem, v Estoniji in Latviji je stanje glede na leto 2006 ostalo nespremenjeno.

Za Poljsko poročilo navaja, da so oblasti prekinile tradicijo varovanja neodvisnosti medijev, Slovakom očita poskuse ukinitve posebnih sodišč za preiskovanje korupcije, Madžarom lanske volitve, ki so minile v znamenju prevar in zavajajočih informacij o gospodarskem stanju, Litvi pa premalo truda za izvedbo reform pravosodja.

Najhuje v Belorusiji, Uzbekistanu in Turkmeniji
Med državami Zahodnega Balkana so se glede na Freedom House demokratični standardi izboljšali v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, poslabšali pa v Albaniji, na Hrvaškem ter v Črni gori. Nespremenjeno je stanje na Kosovu in v Makedoniji. Poročiljo sicer omenja tudi Rusijo, ki vztraja pri avtoritarni vladavini, ter Belorusijo, Uzbekistan in Turkmenija. Sledenje tri države so med najrepresivnejšimi.

Poročilo Freedom Housa sicer spoštovanje demokratičnih standardov ocenjuje glede na sedem kategorij: volilni postopek, civilno družbo, neodvisnost medijev, delovanje nacionalnih in lokalnih oblasti, pravosodni sistem in korupcijo.

Gospodarski napredek v državah Srednje Evrope je vse bolj v senci političnih razprtij.

Roland Kovats