Tudi dijaki in študenti bodo v soboto aktivni. Foto: MMC RTV SLO
Tudi dijaki in študenti bodo v soboto aktivni. Foto: MMC RTV SLO

ŠOS in DOS se pridružujeta boju za dostojanstvo vseh delavk in delavcev, še sporočajo. Kot je dejala predsednica ŠOS-a Katja Šoba, so Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki demonstracije organizira, že posredovali pismo podpore. "Odločili pa smo se, da bomo tudi sami aktivno sodelovali pri manifestaciji podpore in solidarnosti," je povedala.

Po besedah Šobove je čas, da se glasneje opozori na neposlušnost in samovoljo predstavnikov države na področjih, ki se dotikajo vseh, predvsem pa mladih, torej dijakov in študentov. Zato študenti podpirajo zahteve ZSSS-ja po zvišanju minimalne plače delavk in delavcev na najmanj 600 evrov neto. Poleg tega pa je država po njenih besedah dolžna zagotoviti ustrezno raven minimalne plače in socialni okvir, ki omogoča dostojno življenje. Od višine minimalne plače pa je odvisna tudi višina štipendij in drugih socialnih transferjev, ki jih prejemajo študenti, dodaja.

Za zdaj rezerviranih deset avtobusov
Predsednik DOS-a Aleksandar Spremo pa je med drugim izpostavil, da se poleg dostojanstva njihovih staršev in dviga minimalne plače bojujejo tudi za pravice dijakov in študentov, ki se krčijo ali pa jih država želi v prihodnosti celo ukiniti.

Kot je dejal, so proti nepremišljenemu spreminjanju pravic, ki slabšajo položaj dijakov in študentov.

Z udeležbo na demonstracijah na Prešernovem trgu 28. novembra študenti in dijaki želijo sporočiti, kot pravita predsednika obeh organizacij, da gredo skupaj v boj za svoje pravice in "če jih nočejo slišati za mizo, jih bodo pa videli". Očitno je čas, da spregovori ulica, sta prepričana sogovornika. Koliko študentov in dijakov bo prišlo v Ljubljano na demonstracije ZSSS-ja, pa se še ne ve, zaenkrat imajo rezerviranih deset avtobusov.

Kot je znano, je ZZZS demonstracije napovedal že sredi oktobra, po tistem, ko jih je razburila predlagana pokojninska reforma. Izraziti pa želijo tudi zahtevo po dvigu minimalne plače.