Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica Tudi uradno: Mike Pompeo prihodnji teden v Sloveniji

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve republike je objavila informativni memorandum za javni razpis s težko pričakovano javno dražbo frekvenc za mobilne storitve. Dokument bo v javnem posvetovanju en mesec, frekvence bodo podelili do marca, do leta 2025 pa naj bi delovale v vseh večjih mestih. 5G na obstoječih frekvencah sicer že ponuja Telekom Slovenije.

Na dražbi bodo na voljo frekvence v pasovih 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GHz. Predvidene so za javne mobilne storitve in so tehnološko nevtralne, pravi direktorica AKOS-a Tanja Muha. "Katero tehnologijo bodo operaterji na njih zagotavljali, je odvisno od njih. So pa med njimi tudi trije pionirski pasovi, ki so primerni za zagotavljanje tudi 5G-tehnologije."

Sicer pa lahko operaterji omrežje 5G uvajajo na obstoječi infrastrukturi. Tako, ki tako nadgradnjo omogoča, ima pri nas le Telekom Slovenije, s 5G trenutno pokrivajo 25 odstotkov prebivalstva. Po besedah člana uprave Matjaža Beričiča pričakujejo, da bo do konca leta ta pokritost že več kot 33-odstotna.

Sorodna novica Huawei vladi ponuja podpis sporazuma o neprisluškovanju

"Dogovor z ZDA ne zagotavlja kibernetske varnosti"

Pri pogovoru o omrežju 5G ne moremo mimo različnih interesov, ki jih imajo na evropskih tleh Združene države Amerike in Kitajska. Pritiski so zato veliki. Ta teden so v kitajskem tehnološkem velikanu Huawei izjavili, da slovenski vladi ponujajo podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovili, da ne bodo dopustili uporabe svoje tehnologije za nadzor. Izjavili so še, da nam dogovor z ZDA ne zagotavlja kibernetske varnosti.

To je sicer prejšnji mesec ugotovilo evropsko sodišče in razveljavilo dogovor zasebnostni ščit (privacy shield). Andrej Tomšič, namestnik informacijske pooblaščenke, ugotavlja, da "ni pravih omejitev in varovalk pred dostopom ameriških obveščevalnih organov do naših podatkov, ki se vse bolj hranijo v različnih ameriških oblakih. Zagotovila Amerike moramo jemati z veliko rezerve."

Ko govorimo o 5G, gre v veliki meri za boj za podatke, ki so tudi moč, in ne le denar.