Policija ni zaznala nobenih aktivnosti povezanih z novačenjem ali terorističnim usposabljanjem. Foto: BoBo
Policija ni zaznala nobenih aktivnosti povezanih z novačenjem ali terorističnim usposabljanjem. Foto: BoBo
Boris Koprivnikar
Vlada bo pripravila ocene vseh služb, ki spremljajo varnostne razmere, je napovedal minister Koprivnikar. Foto: BoBo
Vlada bo ponovno ocenila varnostne razmere v Sloveniji

Vlada je na tokratni seji razpravljala o grožnji, s katero se Slovenija srečuje v neposredni okolici, je na tiskovni konferenci povedal podpredsednik vlade Boris Koprivnikar. V grobem so se seznanili s postopki, ki bodo v zvezi s tem izvedeni. Med drugim je "v postopku" sklic sveta za nacionalno varnost, ki bo razpravljal o problemu.

"Situaciji se posvečamo z vso resnostjo"
Vlada Slovenijo ocenjuje kot "zelo varno deželo", a vendarle proti grožnjam, kakršno predstavlja napad, ki se je v sredo zgodil v Franciji, tudi naša država "ni imuna". Kot se je izrazil Koprivnikar, ni mogoče reči, "da je ta grožnja tako tuja in tako nemogoča, zato se tej situaciji z vso resnostjo posvečamo".

Glede varnostne ocene v Sloveniji je poudaril, da je treba pozorno spremljati razmere in skrbeti, da varnostni sistemi delujejo. Prav z namenom, da se varnostna ocena ponovno preveri, je ponovno sklican svet za nacionalno varnost. Za sklic sveta bodo tudi pripravljene ocene vseh za to pristojnih služb.

Več o temi:
- Osumljenca za napad obkoljena
- Boris Kobal o satiri
- Novinarji podprli Charlie Hebdo
- Svet obsoja napad v Parizu

Kot je še dejal minister za javno upravo, vlada podpira napore francoske vlade, da poišče storilce in sanira razmere. Napad v Parizu obsojajo še posebej zato, ker gre za "napad na svobodo izražanja, svobodo medijev" in obenem za napad na popolnoma nič krive civiliste.

Obenem v vladi posebej pozdravljajo dejstvo, da je napad obsodila tudi islamska skupnost. To namreč dokazuje, da ne gre za dejanje neke velike skupnosti, ampak za teroristično dejanje.

DZ je pred meseci zavrnil protiteroristični zakon, ki ga je predlagala opozicijska stranka SDS.

Ni neposredne nevarnosti, a možnosti napada niso izključene
Tudi slovenska policija ocenjuje, da teroristični napad na Charlie Hebdo ne pomeni neposredne nevarnosti za Slovenijo ter povečane nevarnosti za tuja predstavništva v Sloveniji. Vendar: "Glede na trenutne pojavne oblike terorizma in z njim povezanih kaznivih dejanj v EU-ju sicer ne moremo izključiti možnosti, da bi bila Slovenija, njeni prebivalci ali tuja predstavništva, organizacije v Sloveniji, cilj takšnega napada," opozarjajo na policiji.

Slovenska policija zato podrobno preverjajo vsak sum, ki bi kazal na javno spodbujanje ali poveličevanje terorizma oziroma novačenja ter usposabljanja za teroristične dejavnosti, so dodali. Do sedaj pa pri svojem delu niso zaznali namere posameznikov ali skupin, ki bi načrtovali takšne aktivnosti.

Vlada bo ponovno ocenila varnostne razmere v Sloveniji