Slovenija nadzira notranji meji z Madžarsko in Hrvaško. Foto: BoBo/Sobotainfo
Slovenija nadzira notranji meji z Madžarsko in Hrvaško. Foto: BoBo/Sobotainfo

Kot je povedal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, je vlada sprejela odlok na podlagi 25. člena schengenska zakonika. Dodal je, da bo nadzor še naprej potekal kot do zdaj in da ne bo negativno vplival na potnike, prebivalce, okolje in gospodarstvo.

Razlog je poslabšanje varnostnih razmer v svetu

"Razlogi so izhajali iz varnostnih razmer v svetu. V zadnjem času so se pojavile grožnje, ki imajo resen učinek na varnost," je dejal in dodal, da ti izhajajo iz vojne na Bližnjem vzhodu, predvsem med Izraelom in Iranom. "Varnostne razmere se niso izboljšale, zato nadaljujemo nadzor," je pojasnil v uvodu.

Poleg tega so se pojavila tudi nova varnostna tveganja z rusko agresijo nad Ukrajino, je opozoril. "Slovenija je bila večkrat tarča kibernetskih napadov," je pojasnil in dodal, da so varnostne službe prijele več ljudi, ki so prišli iz tretjih držav in lahko predstavljajo varnostno tveganje. "Zato smo posebej previdni z delovanjem na nekdanjih prehodih in še toliko bolj preverjamo vstop nezakonitih tujcev."

Poklukar je opozoril, da je boj proti terorizmu izjemnega pomena za varnost Slovenije in celotnega schengenskega območja, tudi zaradi dveh velikih športnih prireditev, nogometa in olimpijskih iger. "Zaradi obeh je namreč zaznana visoka ocena tveganja," je povedal.

S Hrvaško in Italijo si prizadevajo za skupne patrulje

Poklukar je povedal, da se je ta teden sešel tudi z ministroma iz Italije in Hrvaške. Skupaj si prizadevajo za alternativni ukrep, kar bi bile skupne patrulje. Po njegovem mnenju bi tako lahko odpravili nadzor na notranji meji.

Dodal je še, da Hrvaška za zdaj še ni pripravljena na tovrstno delovanje z mejno policijo, medtem ko je Slovenija v pripravljenosti že od marca. "Z veseljem bomo prišli pomagat na zunanjo schengensko mejo, če bomo za to izbrani," je še povedal.

Slovenija je nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko zaradi poslabšanja varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu in povečane nevarnosti terorizma uvedla 21. oktobra lani. Takrat je namreč Italija iz istih razlogov uvedla nadzor na meji s Slovenijo.

Podaljšanje nadzora na meji