Premier Janša med slavnostnim govorom v Cankarjevem domu. Foto: RTV Slo
Premier Janša med slavnostnim govorom v Cankarjevem domu. Foto: RTV Slo
Podpredsednik DZ-ja, Vasja Klavora
Klavora je bil slavnostni govornik na seji v DZ-ju. Foto: RTV Slo
Danica Simšič
Županja je imela slavnostni govor. Foto: RTV Slo
Veterani druge svetovne vojne.
V Sloveniji tako kot po celem svetu potekajo slovesnosti ob obletnici zmage nad fašizmom in nacizmom. Foto: RTV Slo

Slavnostni govornik na njej je bil predsednik vlade Janez Janša, proslave pa se udeležuje tudi predsednik republike Janez Drnovšek. V svojem govoru je Janša dejal, da glede dogodkov med drugo svetovno vojno in takoj po njej obstajajo različna videnja, vendar pa v demokratični državi glede tega ne bi smelo biti težav.

Če dopuščamo politično in idejno različnost, bi morali dopuščati tudi različne poglede na preteklost.

Slovesno tudi v DZ-ju
Na slavnostni seji v DZ-ju je podpredsednik DZ-ja Vasja Klavora zbrane med drugim opozoril, da je 60-letnica konca druge svetovne vojne čas za ponovni premislek o polpretekli zgodovini. Dejal je še, da nam sodbe medvojnih in povojnih dogodkov, izrečene danes, več desetletij pozneje, zastirajo pravi, razumevajoči in resnici najbližji pogled. Med drugim se je vprašal, ali je res potrebna temeljita revizija partizanskega boja in ali je čas, da izenačujemo premagance in zmagovalce.

Mestni svet na gradu
Na Ljubljanskem gradu je bila slovesna seja mestnega sveta ob osrednjem prazniku Ljubljane, dnevu miru. Županja Danica Simšič je v slavnostnem nagovoru dejala, da se je ta dan najmočneje zapisal v zgodovino Ljubljane in vse Slovenije. Dejala je tudi, da si želi Ljubljana strpnosti med Ljubljančani in vsemi ljudmi.


O osrednji proslavi v Moskvi si preberite tukaj.

Evropa 9. maja praznuje dan zmage v spomin na razglasitev premirja l. 1945 po podpisu nemške kapitulacije dan pred tem. Istega dne so v Ljubljano vkorakale enote 29. hercegovske divizije in 7. korpusa slovenske partizanske vojske in osvobodile mesto. Takrat jih je s cvetjem pozdravila navdušena množica meščanov, nagovoril pa jih je tudi pesnik Oton Župančič.

Kljub premirju pa so spopadi potekali še v naslednjem tednu, saj so se poslednji bojevali na Poljani na slovenskem Koroškem do 15. maja.