Letne vinjete se bodo 1. julija podražale za 72 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
Letne vinjete se bodo 1. julija podražale za 72 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
Najverjetnejši prihodnji presednik SLS-a meni, da bi uvedba tedenskih vinjet morala zadostiti zahtevam Bruslja. Foto: MMC RTV SLO
Ali se bo povečalo izmikanje avtocestam? Foto: MMC RTV SLO
Vinjete odmevajo tudi v tujini

Odločitev vlade za tedenske vinjete je sicer Žerjav v imenu SLS-a označil kot logično, takšna rešitev pa bi po njegovem mnenju morala zadostiti zahtevam Bruslja. Prav tako je za MMC spomnil, da je bil zdajšnji sistem kot začasen sprejemljiv za prejšnjega komisarja, kar je tudi javno potrdil na novinarski konferenci ob neformalnem srečanju ministrov za promet na Brdu.

Sicer pa v poslanski skupini še niso razpravljali o tem, ali bodo sklep tudi podprli, prav tako tudi še ne ve, če bodo podali kakšen predlog.

SDS: Vlačič je podlegel Tajaniju
V SDS-u pa z razočaranjem ugotavljajo, da je prometni minister podlegel pritiskom novega evropskega komisarja za promet Antonia Tajanija, Vlačičevo odločitev pa komentirajo tudi v smislu nespretnega poznavanja evropskih politik. Prav tako menijo, da vlada ne more takšne odločitve označiti kot gospodarno. Sicer pa tudi sami poudarjajo, da Slovenija pri uvedbi vinjetnega sistema ni naredila ničesar brez posvetovanja z Evropsko komisijo. Odziv SNS-a pa še pričakujemo.

Na Hrvaškem z mešanimi odzivi
Hrvaški avtoklub je sicer odločitev vlade pozdravil kot pravičen način omogočanja vsem voznikom in turistom uporabo slovenskih avtocest. Nasprotno pa časopis Novi list poudarja, da bodo tudi kratkoročne slovenske vinjete še vedno najdražje v Evropi in ne bodo veliko razbremenile stroškov tistim, ki potujejo na Hrvaško čez Slovenijo.

Pet evrov dražje za tujce, 40 za domačine
Vprašanje pa je, ali bo takšen sistem zadovoljil EU. Ker gre namreč večina turistov na dopust za več kot teden dni, bodo z nakupom dveh tedenskih vinjet privarčevali le pet evrov v primerjavi z nakupom polletne.

Prav tako je vprašanje, kako bo potekal nadzor - ali bodo nadzorniki na višku poletne sezone osebno pregledovali vsak avtomobil, ali ima veljavno tedensko vinjeto? S tem bodo namreč nastajali velikanski zastoji, čemur pa naj bi se izognili ravno z vpeljavo vinjet. Poleg tega ni jasno, kaj sploh pomeni Vlačičeva izjava, da je nov sistem gospodaren in zakaj so za odločitev potrebovali več kot tri mesece.

S takšnimi in podobnimi vprašanji smo se obnili tudi na prometno ministrstvo, odgovore pa jim ni še ni uspelo posredovati, češ da so preveč kompleksni. Naj spomnimo, da je minister Vlačič konec novembra napovedal, da bo posebna skupina v treh mesecih našla ustrezno rešitev, sedaj, po štirih mesecih strokovnih analiz pa so še vedno brez odgovorov.

Poleg tega pa je tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler že konec oktobra dejal, da bo za zagotavljanje finančne vzdržnosti ob nespremenjenem sistemu letne vinjete treba podražiti na okoli 125 evrov, polletne pa na okoli 80 evrov.

V spodnjem pregledu si lahko ogledate različne cene cestnin v naši okolici ter vseh vinjetnih sistemov.
Cene veljajo za osebna vozila.

(Vir: AMZS)

VINJETE (vse cene v €)

Tedenska

Mesečna

Letna

Slovenija (nov predlog)

15

95

Avstrija

7,7 (10-dnevna)

22,2 (2-mesečna)

73,8

Madžarska

7,5

14

124

Češka

8

12

37

Slovaška

5

10

36,5

Švica

26

Romunija

3

7

28

Bolgarija

5

13

34

Opombe:
-
Madžarska ima tudi 4-dnevne vinjete za 4 evre.
- V Avstriji je za vožnjo skozi predora Katschberg in Tauern treba plačati še 9,5 evra.
- Na 23-kilometrskem odseku avtoceste A14 na skrajnem zahodu Avstrije, ki povezuje Italijo in Nemčijo, pa so septembra uvedli posebno Korridor-Vignette, katere cena v eno smer je dva evra.
- Prav tako je treba za predor pod Karavankami med Slovenijo in Avstrijo plačati še dodatnih 6,5 evra.
- V Nemčiji, rojstnem kraju avtocest, so te brezplačne, večinoma pa tudi brez kakršnih koli omejitev hitrosti.

CESTNINE:

Italija:
Trst - Genova (532 km) - 26,4 evra
Trst - Milano (410 km) - 20,1 evra
Trst - Verona (252 km) - 12,2 evra
Trst - Firence (388 km) - 20,4 evra
Trst - Rim (662 km) - 34,8 evra

Hrvaška:
Zagreb - Split (380,2 km): 21,65 evra
Zagreb - Lipovac (meja s Srbijo) (301,3 km): 15,17 evra

Blaž Kosovel

Vinjete odmevajo tudi v tujini