Adis Abeba je glavno in z več kot petimi milijoni prebivalcev tudi največje mesto Etiopije. Foto: EPA
Adis Abeba je glavno in z več kot petimi milijoni prebivalcev tudi največje mesto Etiopije. Foto: EPA

Odprtje novega veleposlaništva na afriški celini, kjer si Slovenija že dalj časa prizadeva okrepiti svojo prisotnost, dolgo ni bilo mogoče zaradi nepredvidljivih, predvsem varnostnih razmer, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Po umiritvi napetosti v Etiopiji in krepitvi dvostranskih odnosov med državama v zadnjem obdobju pa je bila sprejeta odločitev o odprtju drugega rezidenčnega veleposlaništva Slovenije v Afriki. Glavno mesto Etiopije Adis Abebo je aprila obiskala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Veleposlaništvo v Adis Abebi, središču afriške diplomacije, kjer je tudi sedež Afriške unije, bo predvidoma akreditirano tudi za druge države v regiji. Z njim si Slovenija želi okrepiti politično, gospodarsko in kulturno sodelovanje z Etiopijo in državami v širši regiji. Do preklica ga bo vodila začasna odpravnica poslov Vesna Dolinšek.

Sorodna novica Fajon na obisku v Etiopiji, kjer bo novo slovensko veleposlaništvo

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, bo novo veleposlaništvo izboljšalo nudenje konzularne pomoči slovenskim državljanom. Slovenija bo ob tem od zdaj dejavneje vpeta v sooblikovanje odnosa EU-ja z Afriško unijo, kar bo pripomoglo k boljšemu razumevanju razmer v afriških državah, ki imajo posredno velik vpliv tudi na Evropo.

Slovenija je imela do zdaj v Afriki svoje veleposlaništvo le v Kairu, na začetku aprila pa je bil v uradnem listu objavljen tudi ukaz predsednice republike o odprtju slovenskega veleposlaništva v Alžiriji.