V tem letu je za zaposlitev kandidiralo že 487 kandidatov, pogodbo o zaposlitvi pa je sklenilo 135 novozaposlenih. Foto: BoBo
V tem letu je za zaposlitev kandidiralo že 487 kandidatov, pogodbo o zaposlitvi pa je sklenilo 135 novozaposlenih. Foto: BoBo
Slovenski vojaki
Do konca leta bodo zaposlili 200 vojakov. Foto: BoBo

V tem letu je za zaposlitev kandidiralo že 487 kandidatov, pogodbo o zaposlitvi pa je sklenilo 135 novozaposlenih. Trenutno je v različnih fazah postopka zaposlitve še 280 prijavljenih, do konca leta pa na ministrstvu za obrambo načrtujejo dodatno zaposliti še 200 vojakov.

Spletna stran ministrstva, ki vabi nove kadre k prijavi za prosta delovna mesta, obljublja, da bodo tisti, ki bodo podpisali pogodbo o zaposlitvi za najmanj pet let, po opravljenem usposabljanju prejeli denarno nagrado v znesku ene povprečne bruto plače na zaposlenega.

Pogoji prijave
Na prosta delovna mesta se lahko prijavijo kandidati, rojeni leta 1990 ali mlajši, ki imajo opravljeno vsaj triletno poklicno šolo, so državljani Slovenije in nimajo dvojnega državljanstva, so telesno in duševno sposobni za poklicno opravljanje vojaške službe ter na dan zaposlitve niso člani nobene politične stranke in zoper njih ne obstaja varnostni zadržek.

Kandidati tudi ne smejo biti v kazenskem postopku, ne smejo biti pravnomočno obsojeni zaradi kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, in niso bili obsojeni na več kot trimesečno nepogojno zaporno kazen. Pred zaposlitvijo pa je treba opraviti tudi preverjanje gibalnih sposobnosti.

Nizke plače
Vprašanje kadrov je v SV-ju že dolgo pereče, saj imajo po eni strani vojaki precej nizke plače, mnogokrat so mediji že poročali o njihovih socialnih stiskah, po drugi strani pa se morajo s 45 leti upokojiti. Obrambna ministrica Andreja Katič vidi rešitev v sistemski ureditvi prehoda vojakov po 45. letu na druga delovna mesta. Po letu 2018 pričakujejo večje število vojakov, ki bodo dopolnili 45 let, zato je treba to vprašanje prioritetno reševati.

O kadrovskem stanju je obrambna ministrica spregovorila pred dobrima dvema letoma ob predstavitvi dosežkov prvega leta vlade Mira Cerarja. Vojska šteje le še 7.067 pripadnikov, čeprav bi jih po načrtu moralo biti vsaj 7.254, je takrat opozorila. Za vodenje projekta dolgoročnega zaposlovanja so oblikovali posebno projektno skupino, v vojski pa je treba vzpostaviti jasnejšo karierno pot, je prepričana.