Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

V upravnem odboru Slovenskega centra PEN menijo, da napoved referenduma o noveli zakona o RTV Slovenija pomeni, da trenutno vodstvo RTV Slovenija in stranka SDS ne nameravata dopustiti, da začne omenjena novela veljati. "V obdobju do referenduma je strategija očitno popoln kadrovski prevzem RTV Slovenija, nastavitev stranki poslušnih kadrov, ki profesionalno večkrat ne izpolnjujejo pogojev za uredniška, vodstvena in novinarska delovna mesta, na katera so imenovani," so zapisali.

Upravni odbor Slovenskega centra PEN ob tem poziva SDS, da umakne razpis referenduma o predlogu zakona o RTV Slovenija, ki ga je predlagala koalicija in dopusti depolitizacijo vodenja javne RTV Slovenija v skladu z demokratičnimi vrednotami in svobodo govora. Vse politične stranke pa pozivajo, da ravnajo v duhu demokratičnih vrednot in strpnosti ter da zagovarjajo svobodo govora.

Vodstvo RTV Slovenija pa pozivajo, naj preneha z lustracijo in šikaniranjem novinark in novinarjev, urednic in urednikov ter drugih kadrov, ki ideološko niso na njihovi strani, in da deluje profesionalno in ne kot instrument ene politične izbire, so zapisali v pozivu.

Podporo neodvisni javni RTV Slovenija so izrazili tudi v Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS). V izjavi za javnost so zapisali, da podpirajo ustvarjalke in ustvarjalce informativnega programa javne RTV Slovenija pri njihovem strokovnem in nepristranskem delu v skladu s profesionalnimi in etičnimi standardi.

Opozarjajo, da je vloga neodvisnega javnega servisa pomembnejša kot kadarkoli. "Nepristransko, kritično in odgovorno obveščanje zanesljivega vira je ključno za informiranje, izobraževanje ter kulturno ozaveščanje prebivalk in prebivalcev Slovenije," je zapisal predsednik KOsRIS Gregor Anderluh.

KOsRIS nasprotuje posegom v programsko produkcijski načrt in ukinjanju oddaj, povezanih z raziskavami, družbenimi izzivi in inovacijami, kot sta bili Točka preloma in Globus.

Nasprotujejo tudi pritiskom na zaposlene in nekompetentnim vpletanjem v njihovo delo, so še zapisali v izjavi za javnost.