Nacionalni preiskovalni urad bi bil samostojna organizacijska enota v sestavi policije. Foto: MMC RTV SLO
Nacionalni preiskovalni urad bi bil samostojna organizacijska enota v sestavi policije. Foto: MMC RTV SLO

Kot pojasnjujejo, so skladno s ciljem doseči boljšo kakovost pri preiskovanju zahtevne gospodarske kriminalitete, korupcije in druge hujše kriminalitete (kibernetska kriminaliteta, terorizem, posebe oblike mladoletniške kriminalitete, posebni krvni delikti) v skladu s koalicijsko pogodbo takoj ob začetku mandata pridobili več domačih in tujih študij glede mogočih reform tega področja. V ta namen so tudi že ustanovili posebno delovno skupino.

Njena naloga je priprava koncepta za organizacijsko, normativno in kadrovsko reformo; med drugim to vključuje preliminarno oceno normativnih sprememb, materialno-tehničnih potreb, delovnih mest in finančnih posledic.

Novi urad z od 50 do 60 uslužbenci
Kot nadgradnja omenjene skupine je v naslednjih tednih predvidena še ustanovitev medresorske revizijske skupine, ki bi vključevala tako ustrezne organe ministrstva za finance (davčno in carinsko upravo, urad za preprečevanje pranja denarja) kot tudi državnega tožilstva.

Nacionalni preiskovalni urad naj bi zaposloval od 50 do 60 ljudi, šlo pa bi za samostojno organizacijsko enoto v sestavi policije.

E. S.