Najverjetnejši prostori delovanja Nacionalnega preiskovalnega urada naj bi bili med Gospodarsko zbornico Slovenije in Ministrstvom za obrambo RS. Foto: MMC RTV SLO
Najverjetnejši prostori delovanja Nacionalnega preiskovalnega urada naj bi bili med Gospodarsko zbornico Slovenije in Ministrstvom za obrambo RS. Foto: MMC RTV SLO
Klemenčič je dejal, da bo moral urad enkrat na leto poročati vladi in državnemu zboru. Foto: MMC RTV SLO

Vršilec dolžnosti vodje urada Robert Črepinko se je z izbranimi preiskovalci iz vrst kriminalistične policije danes prvič sestal v prostorih policije v Tacnu, saj na sedež urada še čakajo. In medtem ko preiskovalci začenjajo svoje usposabljanje, kritike glede ustanovitve urada ne potihnejo.

SDS je pred dnevi na vlado naslovila očitek, da za delovanje urada ni pravne podlage, saj zakona o policiji, ki predvideva ustanovitev tega urada, še ni. Na ministrstvu odgovarjajo, da v uradu sodelujejo kriminalisti, ki imajo sicer že policijska pooblastila, z zakonom o policiji pa naj bi urad dobil le več operativne samostojnosti. Spremembe zakona bodo poslanci obravnavali na januarski seji.

Klemenčič: Izjave Gorenaka in Mateja sta pobalinski populizem
Državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič je za Radio Slovenija dejal, da če za očitki stoji neki laik, ki kuje politične točke, je še vse v redu. "Če pa za njimi stoji predsednik odbora DZ-ja za notranjo politiko Vinko Gorenak ali pa celo bivši minister Dragutin Mate, ki točno vesta, da to, kar sta izjavila, ni res, pa gre za poceni nesramen in v bistvu pobalinski populizem."

Mate: Gre za politično institucijo
Mate, sicer član SDS-a, je urad označil za politično institucijo, Gorenak pa mu očita, da ne temelji na zakonski podlagi. Za Odmeve je pojasnil, da je zakon o policiji, ki predvideva ustanovitev urada v 6. členu, prišel v državni zbor konec oktobra in še ni bil obravnavan. Ob tem se je vprašal, ali ministrstvo za notranje zadeve ne potrebuje parlamenta in ali je prevzelo vlogo zakonodajalca. Goran Klemenčič mu odgovarja, da gre za projekt, ki traja že eno leto in ima širok strokovni konsenz. Kot je dejal, za ustanovitev enote znotraj policije ni treba imeti posebne zakonodaje.