Foto:
Foto:
Slovenski utrip
V februarski raziskavi je podpora vladi nekoliko narasla, tokrat pa precej padla. Foto: MMC RTV SLO

Marčevsko merjenje javnega mnenja je pokazalo dvig v deležu anketiranih, ki na volitvah ne bi volili nobene stranke ali sploh ne bi šli na volitve. Ta dvig je šel tudi na račun padca podpore dvema največjima strankama: SDS je zdrsnil s 15,9 na 13,3 odstotka, SD pa z 10,1 na 6,9 odstotka vprašanih. Nič slabše je nista odnesli prejšnji mesec tretje- in četrtouvrščena stranka, DeSUS in SNS. Prva je z 8,3 padla na 3,2 odstotka (a vseeno obdržala tretje mesto), SNS pa je z zdrsom s 6,2 na 2,2 odstotka zdrsnil tudi na lestvici - na šesto mesto.
Od tretjega mesta je stopnja podpore strankam precej podobna. Četrto mesto zaseda LDS s tremi odstotki vprašanih (ki je sicer marca zasedala šesto mesto). Na petem je z 2,4 odstotka SLS, šesti kot rečeno SNS, NSi pa je znova padel na začelje skupaj z Zaresom.

Za nobeno stranko ne bi volilo 29,9 odstotka (februarja 23,2 odstotka), na volitve pa ne bi šlo 11,7 odstotka (februarja 4,6). Delež neopredeljenih znaša 22,9 odstotka.

Raziskavo je marca 2011 izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Vzorec 904 anketiranih je vprašanja prejelo po telefonu, raziskovalci pa so uporabili večstopenjski slučajni vzorec.

Padec podpore vladi
Premierja in njegovo ekipo podpira 16,3 odstotka vprašanih, proti pa je 76,5 odstotka (februarja 69 odstotkov).

Potočnik naslednji premier? Večina negativno
Na vprašanje v raziskavi, kakšne bi bile posledice morebitnega prevzema premierskega stolčka, če bi nanj sedel evropski komisar Janez Potočnik, večina vprašanih (30,8 odstotka) meni, da v zdajšnjih okoliščinah ne bi bil uspešen premier. Nasprotnega mnenja - da bi Potočnik vlado vodil uspešno - je 21,9 odstotka vprašanih, približno toliko (19,4 odstotka) pa jih meni, da vlade dejansko ne bi vodil Potočnik, ampak "nekdo iz ozadja".

Večina: Kučan naj se dokončno odreče vplivu
"Vse večkrat se omenja vloga Milana Kučana in Foruma 21v sedanji politiki. Kakšno vlogo bi po vašem mnenju moral v prihodnje igrati Kučan?" se je glasilo vprašanje Slovenskega utripa. Večina, 58,4 odstotka vprašanih, je menila, da bi se moral nekdanji predsednik države "dokončno odreči vplivu na politiko". Da bi moral delovati izključno v civilni družbi, je odgovorila petina, 13,2 odstotka vprašanih pa bi rado videlo povratek Kučana v aktivno politiko.

Utrip: Oba referenduma bi padla
Sodeč po mnenju vprašanih v raziskavi, bi referenduma o pokojninski reformi in malem delu padla. Na referendumu o malem delu bi 'za' glasovalo 26,5 odstotka, proti pa 37,8 odstotka vprašanih. Neopredeljenih je sicer še 35,6 odstotka.

Kot kaže raziskava, je nasprotovanje pokojninski reformi še večje. Proti je bilo 42,4 odstotka vprašanih, za 29,1 odstotka, neopredeljenih pa 28,4 odstotka.

Negativno o Thalerju
70,6 odstotka vprašanih meni, da je udeležba zdaj že nekdanjega slovenskega poslanca v Evropskem parlamentu Zorana Thalerja v podkupovalni aferi vrgla slabo luč na Slovenijo kot celoto, 12,4 odstotka pa, da samo na Thalerja osebno.