Po podatkih zadnje javnomnenjske raziskave Slovenski utrip podpora vladi Boruta Pahorja še naprej pada. Foto: FUDŠ
Po podatkih zadnje javnomnenjske raziskave Slovenski utrip podpora vladi Boruta Pahorja še naprej pada. Foto: FUDŠ
Če bi bile volitve to nedeljo, bi največ vprašanih volilo opozicijski SDS (16 odstotkov), ki ji sledi SD z 10 odstotki, SNS s triodstotno podporo, SLS, LDS, DeSUS in NSi z dvema odstotkoma in na zadnjem mestu Zares z enim odstotkom. Foto: FUDŠ

Po podatkih zadnje javnomnenjske raziskave Slovenski utrip podpora vladi Boruta Pahorja še naprej pada. Vladi namreč nasprotuje že 74,5 odstotka vprašanih, podpira jo 17,5 odstotka anketiranih, 8 odstotkov pa je na vprašanje o podpori vladi odgovorilo z "ne vem".

SDS prva, Zares zadnji
Če bi bile volitve to nedeljo, bi največ vprašanih volilo opozicijski SDS (16 odstotkov), ki mu sledi SD z 10 odstotki, SNS s 3-odstotno podporo, SLS, LDS, DeSUS in NSi z dvema odstotkoma in na zadnjem mestu Zares z enim odstotkom podpore. 28 odstotkov vprašanih ne bi volilo nobene stranke, 24 odstotkov je še neodločenih, osem odstotkov pa jih sploh ne bi šlo na volitve.

Raziskavo je izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije med 29. avgustom in 1. septembrom z uporabo večstopenjskega naključnega vzorca. 923 anketiranih je na vprašanja odgovarjalo po telefonu.

Na vprašanje, ali bi bilo za Slovenijo bolje, da poslanci glasujejo za nove ministre in s tem za zaupnico vladi ali proti novim ministrom in s tem proti vladi, je 43 odstotkov odgovorilo, da je boljša možnost nezaupnica vladi, 32,1 odstotka, da je za Slovenijo boljša zaupnica aktualni vladi, 17,4 odstotka vprašanih pa jih ni vedelo, katera možnost je boljša.

41,7 odstotka vprašanih: Janševa vlada najuspešnejša
Po mnenju 41,7 odstotka vprašanih je bila izmed zadnjih treh vlad najuspešnejša vlada Janeza Janše. 18,5 odstotka je prepričanih, da je bila najuspešnejša vlada Antona Ropa, 11,8 odstotka pa trdi, da je največje uspehe dosegla Pahorjeva vlada. 14,1 odstotka jih ne ve, katera vlada je bila najuspešnejša.

47,5 odstotka vprašanih meni, da je sedanja vlada najbolj odgovorna za stanje v Sloveniji. 20,5 odstotka jih je prepričanih, da je odgovornost na strani opozicije, 16,7 odstotka pa jih ne ve, kdo je odgovoren za stanje, v kakršnem smo.

Kakšna vladna koalicija bi bila najprimernejša za naslednji mandat? 27 odstotkov anketirancev meni, da bi to bila koalicija SDS-a in SD-ja, 16 odstotkov se je opredelilo za koalicijo SDS-a z njej sorodnimi strankami, 13 odstotkov pa za koalicijo SD-ja z njej sorodnimi strankami. 31 odstotkov vprašanih ne ve, katera koalicija bi bila najprimernejša.

Povprečna mesečna poraba za igre na srečo 5,33 evra
Raziskava sicer vsebuje tudi podatke o igrah na srečo. Kar 80 odstotkov vprašanih za igre na srečo ne porabi nič denarja, 10 odstotkov vprašanih pa zanje nameni do 10 evrov mesečno. Povprečna poraba znaša 5,33 evra mesečno, pri čemer moški za igre na srečo namenijo nekoliko več denarja kot ženske.