Slovenija bo do konca prihodnjega leta prevzela svojo operativno skupino v Afganistanu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija bo do konca prihodnjega leta prevzela svojo operativno skupino v Afganistanu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski vojaki na prvi bojni črti?,

Slovenija trenutno v Afganistanu sodeluje s 69 vojaki, prihodnje leto, ko bodo v Afganistanu lokalne volitve, pa bo te podprla z dodatnimi silami, je pojasnila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Pojasnila je, da bo morala Slovenija sodelovati v vseh aktivnostih takšne skupine, pri tem pa ne gre za vprašanje, ali bomo odpravili omejitve, pač pa gre za tp, da če hočemo prevzeti operativno skupino, si omejitev sploh ne moremo postavljati. Za zdaj slovenski vojaki nimajo mandata za sodelovanje v bojnih operacijah proti upornikom. Odločitev mora sicer potrditi še državni zbor.

Jelušičeva je dodala, da ima misija jasen mandat Združenih narodov, ki med drugim pričakujejo pravično delitev bremen. Slovenija bo kot majhna država tako svoje omejitve nadomestiti s tem, na kar se najbolje spozna, je dejala. Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je dejal, da je v interesu Slovenije, da se Afganistan stabilizira, saj, "čeprav je daleč, ogroža tudi Slovenijo."

Štajner: Razvoj vojske praktično ustavljen
Načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Štajner je na seji parlamentarnega odbora za obrambo dejal, da je s finančnim načrtom za leti 2010 in 2011 praktično ustavljen razvoj vojske. Dodal je, da se bo po trenutnih projekcijah morda začelo spreminjati šele leta 2012 ali 2013. Ministrica Jelušičeva je ob tem dejala, da se je vlada s ključnimi ugotovitvami strateškega pregleda obrambnega resorja že seznanila.

Predsednika odbora Jožeta Jerovška je zanimalo tudi, kako ministrica komentira pisanje medijev o domnevnem šikaniranju vojakov. Jelušičeva je dejala, da je situacija v večini dobra, žal pa ji je, da se pojavljajo posamezniki, ki skušajo oblatiti ugled celotne organizacije. Tudi Šrajner je pojasnil, da je stanje v vojski stabilno, a veliko časa porabijo za anonimke.

Slovenski vojaki na prvi bojni črti?,