Generalni sekretar je bil zadovoljen po srečanju z ministri. Foto: EPA
Generalni sekretar je bil zadovoljen po srečanju z ministri. Foto: EPA
Ameriški vojaki
S prihodom novih sil bodo imele ZDA v Afganistanu sto tisoč svojih vojakov. Foto: EPA

"Ponudili so okoli 7.000 vojakov, še več pa jih bo sledilo," je po srečanju zunanjih ministrov Nata v Bruslju napovedal Anders Fogh Rassmusen. "Poleg jasnih obljub, ki so že na mizi, smo
slišali namige ..., da bodo lahko tudi drugi zavezniki in partnerji verjetno napovedali prispevke v prihodnjih tednih in mesecih."

Zaveznice so se tako odgovorile ameriškemu predsedniku Baracku Obami, ki je ta teden oznanil novo strategijo za Afganistan in napotitev 30.000 dodatnih vojakov, ob tem pa druge članice Nata pozval k zagotovitvi dodatnih od pet do sedem tisoč vojakov.

Slovenci s kakovostnim prispevkom
Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je že v četrtek povedal, da Slovenija na srečanju ministrov ne bo najavila svojega prispevka za Afganistan. Poudaril je, da Slovenija ostaja v Afganistanu, a ne razmišlja o kvantitativnem, ampak o kvalitetnejšem prispevku, tudi na civilno-razvojnem področju.

"Isaf bo imel leta 2010 vsaj 37.000 vojakov več kot letos," je poudaril generalni sekretar Nata. "To je solidarnost v akciji," je dodal.

Obama je napovedal začetek ameriškega umika sredi leta 2011, a je Rasmussen zagotovil, da ne bo hitrega umika iz Afganistana, kjer ima Nato trenutno več kot 70.000 vojakov iz več kot 40 držav. "Nobenega dvoma ni, da bodo pogoji težki, nihče naj ne pričakuje takojšnjih rezultatov. Toda to ne bo beg proti izhodu," je dejal.

"Druži nas skupna odgovornost"
"To je naš skupen boj. In končati ga moramo skupaj," je kolegom iz Nata sporočila ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki se je prav tako udeležila srečanja v Bruslju. Nato in njegove partnerje v Afganistanu je pozvala, naj podprejo novo ameriško strategijo za to državo v boju proti talibanom in skupaj končajo delo.

"ZDA od drugih ne bodo zahtevale nečesa, česar nismo pripravljeni narediti sami," je nadaljevala Clintonova. "V Nato in Isaf smo prišli skupaj, ker smo spoznali, da si delimo varnost - da imamo skupno odgovornost," je sklenila ameriška državna sekretarka.