Umrlih se spominjamo s svečami in rožami. Foto: EPA
Umrlih se spominjamo s svečami in rožami. Foto: EPA
Žrtvam nasilja v drugi svetovni vojni so se poklonili tudi na Sv. Urhu pri Ljubljani. Foto: RTV SLO
Delegacije so položile vence na različnih lokacijah. Foto: RTV SLO

V katoliški cerkvi se 1. november obhaja kot praznik vseh svetih, ob tem pa se bodo vrstile maše in molitve.

Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je molitev vodil ob spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na Žalah. V tamkajšnji cerkvi je tudi maševal. Koprski škof Metod Pirih je maševal dvakrat, dopoldan v župniji Lokovec, nato pa na mestnem pokopališču. Mariborski škof Franc Kramberger je slovesno mašo daroval v župniji Maribor Pobrežje.

Cukjati v Teharjah
Predsednik DZ-ja France Cukjati je položil venec na Teharjah, v Starem piskru in v Frankolovem. Ljubljanska županja Danica Simšič je položila venec pri Sv. Urhu pri Ljubljani, kjer borci NOB-ja pripravljajo komemoracijo v spomin na žrtve vojnega nasilja v drugi svetovni vojni.

Tradicionalna slovesnost na Trnovem
Tradicionalna komemorativna slovesnost je bila tudi na Trnovem nad Novo Gorico. Udeležila sta se je novogoriški župan Mirko Brulc in njegov goriški kolega Vittorio Brancati. Venec je položila delegacija borcev NOB-ja Slovenije. Žalna slovesnost je potekala tudi ob Lipi sprave, kjer so se spomnili vseh umorjenih po koncu vojne.

Spominske slovesnosti tudi za mejo
Številne delegacije so se udeležile slovesnosti v zamejstvu. Delegacija pod vodstvom podpredsednika DZ-ja Vasje Klavore se je v Gorici udeležila slovesnosti pri spomeniku padlim borcem.

Prisostvovali so tudi slovesnosti v Gonarsu, kjer je vence položila delegacija borcev NOB-ja Slovenije. Podpredsednik DZ-ja Sašo Peče je v spremstvu delegacije združenj borcev NOB-ja venec položil v Gradcu.

SMS-ANKETA
Prvi november najbolj izkoristim za ...
1
- obisk grobov
2 - razmislek o življenju, smrti.
3 - razkazovanje denarja.
4 - družabna srečanja.
5 - drugo.

Pošljite sms: tvs št. odg. na 2929. Več tukaj.

Globoke korenine praznika
Praznovanje vseh svetnikov je leta 827 uvedel papež Gregor IV., prvo pričevanje o prazniku pa sega v čas okoli leta 800.

Cerkev naj bi praznik uvedla zato, ker je število svetnikov tako naraslo, da pri bogoslužju ni bilo več mogoče spominjati se vsakega posebej.

Poleg tega naj bi na današnji dan verniki popravili svojo pozabljivost na praznike svetnikov med letom.