Bogovič in SLS predsednika DZ-ja Vebra pozivata, naj omogoči 60-dnevno javno razpravo o predlogu sprememb 90., 97. in 99. člena ustave. Foto: BoBo
Bogovič in SLS predsednika DZ-ja Vebra pozivata, naj omogoči 60-dnevno javno razpravo o predlogu sprememb 90., 97. in 99. člena ustave. Foto: BoBo
Janko Veber
Veber je opozoril, da bi razpravo morali podaljšati in vanjo vključiti tudi civilno družbo in stroko. Foto: BoBo

Predsednik SLS-a Franc Bogovič je zato premierki Alenki Bratušek, predsedniku DZ-ja Janku Vebru in predsednikom koalicijskih strank poslal poziv k odložitvi odločanja o spremembah ustave glede referenduma.
Za prihodnji ponedeljek je namreč Veber sklical izredno sejo, na kateri bodo odločali o spremembah referendumske ureditve, čeprav je opozicija temu nasprotovala. Ta meni, da bi morali najprej obravnavati vpis fiskalnega pravila v ustavo, šele nato pa naj bi na vrsto prišle referendumske spremembe.
Bo prišlo do dogovora? Kdo ve.
Veber je sicer napovedal, da bo upošteval morebiten drugačen dogovor strank na nedeljskem parlamentarnem vrhu, a Bogovič je skeptičen. Pravi, da se v SLS-u čudijo tej naglici in da ta kaže, da se koalicija pravzaprav vnaprej požvižga na rezultat nedeljskega sestanka parlamentarnih strank pri premierki.
"Nihče ni prerok, da bi vedel, ali se bomo ali ne bomo prihodnjo nedeljo tudi o tem kaj dogovorili. Zato vaše ravnanje v SLS-u žal lahko razumemo le kot popoln ignorantski odnos do parlamentarnih strank opozicije, sklicani nedeljski sestanek pa zgolj kot ustvarjanje vtisa za javnost, da se z opozicijo pogovarjate, brez vsakršne namere, da bi se z njo tudi kaj dogovorili," je zapisal Bogovič.

Bogovič je še dodal, da so se o vpisu fiskalnega pravila v ustavo v času sedanje vlade vsaj enkrat že pogovarjali vsi predsedniki in predsednice parlamentarnih strank ter vodje poslanskih skupin, tega pa še niso storili na temo sprememb referendumske ureditve. Parlamentarne stranke so sicer glede teh sprememb načeloma že poenotene.

SLS: Referendum ena temeljnih demokratičnih pravic
Predsednik SLS-a je dejal, da v stranki menijo, da gre pri referendumu za eno temeljnih demokratičnih pravic ljudi, zato želijo pred odločanjem prisluhniti argumentom, predlogom in kritikam, ki jih želita v javni razpravi podati civilna družba in stroka.

Vebra pozivajo, naj omogoči 60-dnevno javno razpravo o predlogu sprememb 90., 97. in 99. člena ustave. Odgovor na svoj poziv pričakuje do petka. Na nedeljskem političnem vrhu Bogovič pričakuje tudi razpravo o referendumski ureditvi, sklepe pa bo naslednji dan obravnaval glavni odbor SLS-a. V nedeljo naj bi politični vrh na sestanki pri premierki Bratušek razpravljal predvsem o vpisu fiskalnega pravila v ustavo.
Če dobi soglasje poslanskih skupin ...
Na Bogovičev poziv se je odzval tudi predsednik DZ-ja Janko Veber. Napovedal je, da bo za ponedeljek napovedano izredno sejo DZ preložil, če bo v nedeljo dobil soglasje poslanskih skupin, ki so zahtevale sklic izredne seje. Veber je dejal, da je spoštoval dogovor s civilno družbo o roku za dodatno javno razpravo in uvrstil spremembe o referendumu na redno majsko sejo.
A so poslanske skupine podale zahtevo za sklic izredne seje na to temo, kar pomeni, da mora predsednik DZ-ja v 15 dneh to sejo sklicati. Ali bodo predlagatelji izredne seje predlog umaknili, Veber težko ocenjuje. Zato bo na odločitev počakal do nedelje, ko sta tako koalicija kot opozicija vabljeni na pogovor k predsednici vlade.
Vse to je že pojasnil tudi Bogoviču in hkrati opozoril, da je obravnava končnega besedila ustavnega zakona v okviru ustavne komisije DZ-ja končana in da besedila v tem trenutku ni več mogoče spreminjati. Se pa strinja s predsednikom SLS-a, da je treba v pogovore o tej temi vključiti strokovno in civilno javnost.