Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je povedal, da SLS ne nasprotuje prodaji NLB in NKBM, toda država bi morala ohraniti kontrolni delež. Foto: BoBo
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je povedal, da SLS ne nasprotuje prodaji NLB in NKBM, toda država bi morala ohraniti kontrolni delež. Foto: BoBo
Delničarji NLB-ja o novi dokapitalizaciji
Koalicija napoveduje umik iz gospodarstva

Vladajoča koalicija je v ponedeljek pri predsedniku vlade Janezu Janši razpravljala o možnosti predloga o prodaji državnih bank in podjetij v celoti. Vendar bi bila za to potrebna sprememba koalicijske pogodbe, ki predvideva, da država v državnih bankah in podjetjih ohrani kontrolni delež, 25 odstotkov in eno delnico. Za spremembo koalicijske pogodbe pa morajo soglašati vse koalicijske stranke.

Vendar do spremembe koalicijske pogodbe še ne bo prišlo kmalu. V SLS-u namreč pojasnjujejo, da podpirajo prodajo NLB in NKBM, a vztrajajo, naj država v omenjenih bankah obdrži kontrolni delež. V SLS-u podpirajo tudi prodajo Telekoma Slovenije strateškemu partnerju, ki bo na dolgi rok zagotovil razvoj in širitev podjetja ter zagotavljal stabilna delovna mesta, je povedal odhajajoči predsednik SLS-a Radovan Žerjav.

V SLS-u so se pripravljeni pogovarjati tudi o predlogih za spremembe političnega sistema, ki so jih pred kratkim podali v SDS. "Pripravljeni smo se pogovarjati o vseh točkah in iskati ustrezne rešitve," je povedal Žerjav, vendar je predlog o uvedbi večinskega volilnega sistema za SLS "absolutno nesprejemljiv".

NSi za prodajo bank v celoti
Izvršilni odbor NSi je sklenil, da ne nasprotujejo prodaji bank v celoti kot Telekoma, ker se s tem izboljšuje pogajalsko izhodišče. Po ocenah izvršilnega odbora NSi več kot 25-odstotni oziroma kontrolni delež državi najverjetneje ne bi pomagal, da bi preprečila malverzacije, ki so se zgodile v NLB, bi ji pa omogočil, da bi bila "na nek način prisotna v banki".

Člani izvršilnega odbora NSi pa so tudi ugotovili, da državne depozite lahko namesto NLB in NKBM upravlja državna SID banka, ki je močna in bi jo "veljalo razviti namesto teh dveh bank."

DL še neodločena
DL, katere član je finančni minister Janez Šušteršič, je naklonjena umiku države iz gospodarstva v čim večji meri, razen tam, kjer podjetja upravljajo z javno službo ali javno infrastrukturo. Ali so v stranki pripravljeni podpreti spremembo koalicijske pogodbe, pa šele odločajo. Šušteršič pa je ob tem opomnil, da sam ni predlagal, da bi absolutno morali prodati delež v bankah, temveč le, da je odprta tudi ta možnost.

Delničarji NLB-ja o novi dokapitalizaciji
Koalicija napoveduje umik iz gospodarstva