SLS v pokojninski dilemi: Biti proti ali biti vzdržan Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
SLS v pokojninski dilemi: Biti proti ali biti vzdržan Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Slovenska ljudska stranka je proti novemu zakonu o Radioteleviziji Slovenija, o katerem bomo glasovali na referendumu 12. decembra. V stranki so kritični do domnevnih pravnih praznin, še posebej do predlaganega statusa zavoda, ki da v zakonodaji "sploh ne obstaja", moti jih boleče odpiranje statusa uslužbencev, poleg tega pa so zaposleni na RTV-ju argumentirano proti, je pred nujno sejo odbora stranke dejala njena podpredsednica Olga Franca.

Ker je koalicija pri pokojninski reformi izgubila glasove vladne stranke DeSUS, se je pozornost usmerila na opozicijo. Dilema za SLS pa ni med podporo in nasprotovanjem, temveč: biti proti ali biti vzdržan? Koalicija naj sama prevzame odgovornost za svoje delo, poziva Francova.

Poslabšanje stanja v kmetijstvu?
Na 3. nujnem odboru stranke pa so precej ostreje nastopili proti predlaganim reformam, povezanim s kmetijstvom. Spremembe zakona o dohodnini prinašajo nepotrebno vodenje knjigovodstva tudi za kmetije z majhnimi dohodki, 50-odstotno obdavčenje izravnalnih izplačil kmetov. Novi zakon o davku na nepremičnine, ki združuje prejšnje dajatve na nepremične, bo po novem obdavčil tudi kmetijska zemljišča, gozdove ter gospodarska poslopja - to je pritisk na najbolj ogrožene kmete, zato SLS podpira sklepe stavkovnega odbora kmetov.