V SLS-u se zavedajo, da je novelo zakona o kmetijskih zemljiščih, ki je bila lani uveljavljena, treba nujno spremeniti, kajti v določenih točkah je po njihovem mnenju zelo neživljenjska in posega v nekatere že pridobljene pravice. Foto: Reuters
V SLS-u se zavedajo, da je novelo zakona o kmetijskih zemljiščih, ki je bila lani uveljavljena, treba nujno spremeniti, kajti v določenih točkah je po njihovem mnenju zelo neživljenjska in posega v nekatere že pridobljene pravice. Foto: Reuters
Dejan Židan
Dejan Židan opozarja na nujnost sodelovanja s stroko pri pripravi zakona. Foto: EPA
Kako bo brez odškodnin za kmetijska zemljišča?

Po pogodbi naj bi namreč odpravili le odškodnine, ki v naravi ne predstavljajo potenciala za kmetijsko pridelavo.

Žveglič: Izgubilo bo kmetijstvo kot celota
"Če bo ta novela sprejeta, bo lov na kmetijska zemljišča odprt. Izgubilo bo kmetijstvo kot celota, država na segmentu prehranske varnosti in pri kmetijskih zemljiščih," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril poslanec SLS-a Roman Žveglič, kjer je pojasnil, zakaj se poslanska skupina SLS-a ni podpisala pod predlog novele zakona o kmetijskih zemljiščih drugih koalicijskih strank, ki so jo v parlamentarno proceduro vložile na začetku tedna.

V SLS-u se zavedajo, da je treba novelo zakona o kmetijskih zemljiščih, ki je bila lani uveljavljena, nujno spremeniti, kajti v določenih točkah je po njihovem mnenju zelo neživljenjska in posega v nekatere že pridobljene pravice.

Žveglič je izpostavil, da se s trenutno predlagano novelo ne strinjajo in da so v SLS-u pripravili svoj predlog novele, ki je že bil usklajen z resornim ministrstvom, na koalicijskem usklajevanju pa ni dobil podpore.
Židan: Odprava je nesprejemljiva
Poslanec SD-ja Dejan Židan pa je novinarjem dejal, da obstaja realna možnost, da bo finančni sledila prehranska kriza. Zato je predlagana novela po njegovem mnenju v nasprotju z usmeritvijo EU-ja, ki predlaga ukrepe za zaščito naravnih virov, uvajanje novih tehnologij in zmanjšanje deleža zavržene hrane. V to je vključeno tudi izničenje izgube kakovostnih kmetijskih zemljišč.

Meni, da je to popolna razgradnja zakona, ki so ga pripravili v prejšnji vladi, kar se mu zdi nesprejemljivo. Zato upa, da bodo predlagatelji zakona (SDS, DL, DeSUS in NSi) zmogli "toliko državljanskega poguma in poštenosti, da bodo na to temo opravili pogovor s slovensko stroko". Janko Veber (SD) pa je prepričan, da ukrep pelje v zgrešeno kmetijsko zemljiško politiko ter v ogrožanje prehranske varnosti in samooskrbe.

Odpiranje vrat špekulantom
Tudi v Pozitivni Sloveniji opozarjajo, da naj bi imeli v Sloveniji le še 880 kvadratnih metrov kakovostnih kmetijskih zemljišč za pridelavo hrane na prebivalca. Odškodnine za kmetijska zemljišča so namenjene usmeritvi vlagateljev v manj kakovostna zemljišča, zato njihove odprave ne podpirajo, saj ščitijo prvovrstna kmetijska zemljišča.

Hkrati menijo, da težave slovenskega gospodarstva niso omenjene odškodnine temveč dolgotrajni postopki prostorskega načrtovanja, kreditni krč ter pomanjkanje naložb. "Zato gre po našem mnenju za poseg, ki je v interesu špekulantov z zemljišči," so zapisali.

Novelo vložile koalicijske stranke brez SLS-a
V svojem predlogu niso odpravili omenjenih odškodnin, so jih pa znižali. S predlogom so želeli poseči tudi v vrstni red pri nakupih kmetijskih zemljišč, kjer bi imele prednost kmetije, ki se ukvarjajo z resno proizvodnjo in ustvarjajo hrano za trg. "Nekaj odškodnin naj ostane, saj se z najboljšimi kmetijskimi zemljišči počne v Sloveniji zelo grdo. Že tako jih je malo, zato morajo ostati neke varovalke," je opozoril Žveglič.

Ob tem je povedal, da je tudi pri zakonu o uravnoteženju javnih financ sprejeto določilo, ki dodatno obdavčuje lastnike zemljišč, ki so prvo leto po spremembi kmetijskih v zazidalna zemljišča ta zemljišča prodali. Te lastnike naj bi nov zakon obdavčil za dodatnih 25 odstotkov.

V poslanski skupini se sicer niso še odločili, kako bodo glasovali o predlogu novele, ki so ga vložile druge koalicijske stranke.

Kako bo brez odškodnin za kmetijska zemljišča?