Na ustanovitvenem kongresu, ki se ga je udeležilo okoli 400 članov in simpatizerjev stranke, so poleg predsednika izvolili še desetčlanski izvršni odbor stranke, v katerem bodo Milan Brglez, Bojan Dobovšek, Vesna Györkös Žnidar, Janja Hojnik, Mitja Horvat, Goran Jagodič, Erik Kopač, Simona Kustec Lipicer, Jure Leben in Mitja Sojer. Foto: BoBo
Na ustanovitvenem kongresu, ki se ga je udeležilo okoli 400 članov in simpatizerjev stranke, so poleg predsednika izvolili še desetčlanski izvršni odbor stranke, v katerem bodo Milan Brglez, Bojan Dobovšek, Vesna Györkös Žnidar, Janja Hojnik, Mitja Horvat, Goran Jagodič, Erik Kopač, Simona Kustec Lipicer, Jure Leben in Mitja Sojer. Foto: BoBo
Miro Cerar
"Postati moramo samozavestnejša družba, ki je odprta, vendar ne na lastno škodo." Foto: BoBo
Miro Cerar ustanovil stranko, s kom se bo povezal?

prizadevanje za dobro ljudi. Na to smo v Sloveniji že pozabili in številni v kaj takega sploh več ne verjamejo," je v nagovoru ob ustanovitvi nove stranke dejal pravnik Miro Cerar.

Tako je ob ustanovitvi nove stranke SMC (Stranka Mira Cerarja) njen predsednik Miro Cerar izpostavil, da si bo nova stranka prizadevala za višjo politično kulturo. "Vodili bomo politiko, ki ne bo žaljiva ali podcenjevalna do političnih tekmecev, vendar pa bo odločna in nepopustljiva do vseh, ki jo izrabljajo za svoje interese in ne delajo v dobro ljudi." Dodal je še, da je treba preseči ostre delitve na leve in desne ter se "naučiti politične in ideološke razlike izražati na dostojen in spoštljiv način".

Cerar je še dodal, da si bodo v stranki prizadevali za trajnostni razvoj. "Postati moramo samozavestnejša družba, ki je odprta, vendar ne na lastno škodo." Obenem je prepričan, da se mora kot temeljna vrednota ponovno vrniti delo. "Ko bomo ljudem omogočili, da s poštenim delom zaslužijo za dostojno življenje, jim bomo v resnici povrnili dostojanstvo."

Cerar je ob tem pojasnil, da bodo organi stranke odločali o vseh morebitnih političnih povezovanjih, ki so v proporcionalnem sistemu neizogibna. Zato danes ni želel odgovarjati na vprašanja o povezovanjih, prav tako pa ni želel odgovoriti na vprašanje o povezovanju s strankami, katerih voditelji so obremenjeni s poročilom KPK-ja. Po Cerarjevih besedah v stranki ne pristajajo na ideološko delitev na leve in desne, dodal je, da bo stranka temeljila na povezovanju. Na volitvah pa gredo na zmago in verjamejo, da jo lahko dosežejo, je dejal.

Zdravstvo, gospodarski in drugi kriminal ...
Sicer pa je po mnenju Cerarja treba dograjevati že doseženo, pri nekaterih področjih pa bo zaradi hudega poslabšanja razmer treba začeti skoraj na začetku. "Tako nas denimo veliko izzivov čaka na področju zdravstva ter na področju pregona gospodarskega in drugega kriminala."

Cerar je poudaril tudi, da stranka deluje samostojno in neodvisno, brez kapitalskih, lobističnih, klientelističnih ali drugih ozadij. "Zato nikomur ničesar ne dolgujemo, razen seveda Slovenkam in Slovencem, če nam bodo zaupali vodenje države." V stranki si bodo zato, tako Cerar, prizadevali za vključevanje gospodarstvenikov, strokovnjakov, predstavnikov civilne družbe in drugih, ki "nam bodo iskreno želeli pomagati". Svoj govor pa je sklenil z besedami političnega filozofa Edmonda Burka: "Za zmago zla je dovolj že to, da dobri ljudje ne storijo ničesar."

Okoli 400 članov stranke
Na ustanovitvenem kongresu, ki se ga je udeležilo okoli 400 članov in simpatizerjev stranke, so poleg predsednika izvolili še desetčlanski izvršni odbor stranke, v katerem bodo Milan Brglez, Bojan Dobovšek, Vesna Györkös Žnidar, Janja Hojnik, Mitja Horvat, Goran Jagodič, Erik Kopač, Simona Kustec Lipicer, Jure Leben in Mitja Sojer. Poleg tega pa je stranka izvolila tudi petnajstčlanski svet stranke.

V Stranki Mira Cerarja so v programskih načelih izpostavili, da se zavzemajo za državo blaginje, temelječo na sodelovanju, znanju in odgovornosti. Pri teženju k tem ciljem pa kot temeljna vodila izpostavljajo pravno državo, trajnostni razvoj, družbeno odgovornost in človekovo dostojanstvo.

V stranki še obljubljajo, da si bodo tako prizadevali za več strpnosti v družbi in krepitev spoštovanja in sodelovanja med ljudmi ter uveljavitev osebnih, družbenih in duhovnih vrednot. V stranki podpirajo obstoj in delovanje neodvisne civilne družbe, prizadevali pa si bodo za državo blaginje, ki temelji na načelu univerzalizma in ustvarjeni vrednosti.

Podpirajo tudi učinkovito delovanje javnega sektorja, večjo gospodarsko svobodo, prizadevanja za varovanje okolja in odprto družbo, ki deluje znotraj Evropske unije in se povezuje s svetom. Kandidati za člane izvršnega odbora stranke so ob predstavitvi programa poudarjali, da ta izvira "od ljudi za ljudi".

Miro Cerar ustanovil stranko, s kom se bo povezal?