Cerar še vedno skrbno skriva ministrske kandidate. Foto: BoBo
Cerar še vedno skrbno skriva ministrske kandidate. Foto: BoBo
SMC potrjuje koalicijski sporazum


Podpis sporazuma bo v ponedeljek, predvidoma ob 17. uri. Glede kandidatov za ministre so po njegovih besedah načeloma usklajeni, predstavil jih bo predvidoma v ponedeljek. Cerar je v izjavi za medije po seji sveta SMC-ja ob tem napovedal, da bo v torek dopoldne v DZ vložil listo kandidatov za ministre, nato bodo v DZ-ju stekli postopki za njihovo imenovanje. "Verjamem, da bo lista prepoznana kot prava in da bomo v prihodnjem tednu dobili novo vlado," je dejal.

O kandidatih za ministre iz vrst SMC-ja danes še ni želel govoriti, je pa dejal, da jih bo javnosti razkril v ponedeljek, takoj ko bo o tem obvestil tudi koalicijski partnerici. Potrdil je tudi, da se je odločil sprejeti predlog ministrskih kandidatov iz vrst DeSUS-a in SD-ja.

Vse več ugibanj o SMC-jevih kandidatih
Do zdaj je znana le polovica imen kandidatov, najskrbneje pa svojo osmerico čuvajo prav v SMC-ju. Razkrili so le, da bo njihov kandidat za finančnega ministra ekonomist Dušan Mramor. Ta naj bi po neuradnih podatkih s Cerarjem sodeloval pri sklepnih pogovorih s kandidati.

Po poročanju TV Slovenija za DeSUS to pomeni štiri mesta, ki so jih že razkrili: Karl Erjavec, zunanje zadeve, Slovence po svetu bi prevzel zdajšnji minister Gorazd Žmavc, okolje in prostor Irena Majcen, kulturo naj bi le prevzela Julijana Bizjak Mlakar, SMC pa je za generalnega sekretarja predlagal nekdanjega direktorja arhiva Dragana Matića. V SD-ju pa so razkrili tri kandidate: Janko Veber, obramba, Anja Kopač Mrak, ministrstvo za delo, in Dejan Židan, kmetijstvo.

Preostala imena so neuradna. Za ministra za javno upravo se najpogosteje omenja predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Boris Koprivnikar, resor infrastrukture naj bi prevzel generalni direktor družbe DRI upravljanje investicij Jurij Kač.
Poslanec SMC-ja Bojan Dobovšek, ki so ga omenjali kot novega notranjega ministra, pa je pred dnevi povedal, da je zavrnil kandidaturo. Razlogov ni želel navesti, dejal je le, da, "ko boste videli ekipo, vam bo vse jasno". Kandidatka za ta resor naj bi bila odvetnica Vesna Györkös Žnidar, za gospodarski resor pa naj bi bil predlagan Aleksandar Kešeljević.

Prevzemu ministrstva za zdravje naj bi bila neuradno najbližje Jožica Maučec Zakotnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ministrstvo za izobraževanje pa naj bi vodila nekdanja dekanja ljubljanske fakultete za upravo Stanka Setnikar Cankar.

SMC potrjuje koalicijski sporazum