Bručan: Vsi zavarovanci bi morali imeti možnost soodločanja o preoblikovanju Vzajemne. Foto: RTV SLO
Bručan: Vsi zavarovanci bi morali imeti možnost soodločanja o preoblikovanju Vzajemne. Foto: RTV SLO
Protagonista SNS-a vztrajata pri svojem. Foto: RTV SLO

DZ zahteva, da ustavno sodišče odloči o skladnosti vsebine referendumske pobude z ustavo in o mogočih protiustavnih posledicah odložitve sprejetja novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. Proti ustavni presoji je glasovalo 9 poslancev.

Poslanci ustavnemu sodišču predlagajo še zadržanje izvajanja predpisov, ki določajo možnosti preoblikovanja Vzajemne v delniško družbo do njihove zakonske ureditve.

Minister za zdravje Andrej Bručan je poudaril, da bi morali imeti vsi zavarovanci možnost odločanja o preoblikovanju Vzajemne. Opozicijska LDS in SD sta ob dotičnem vprašanju opozarjala na premajhno aktivnost vlade.

V sredo o avtentični razlagi zakona
Seja se bo nadaljevala v sredo ob 14. uri, ko naj bi poslanci razpravljali o avtentični razlagi dela zakona o zavarovalništvu. Poslanske skupine z izjemo SNS-a namreč želijo, da bi bilo z avtentično razlago iz zakona jasno razvidno, da bi morala Vzajemna od Agencije za zavarovalni nadzor dovoljenje za preoblikovanje v delniško družbo pridobiti pred in ne šele po odločanju na skupščini družbe. Vzajemna je sicer prepričana, da se skuša DZ na ta način izogniti rednemu zakonodajnemu procesu.

Zadržanje preoblikovanja?
Poslanci so ustavnemu sodišču predlagali še zadržanje izvajanja predpisov, ki določajo možnosti preoblikovanja Vzajemne v delniško družbo do njihove zakonske ureditve. Poslanske skupine, razen SNS-a, so se na posvetu pri predsedniku DZ-ja namreč strinjale, da bi morala Vzajemna pred preoblikovanjem pridobiti soglasje Agencije za zavarovalni nadzor, zato naj bi poslanci oblikovali tudi obvezno razlago ustreznega člena o zavarovalništvu.

Predsednik DZ-ja France Cukjati je pobudo SNS-a označil za neprimerno. Uvodoma v izredno sejo pa je pojasnil, da bi skladno s poslovnikom DZ-ja lahko o zahtevi za ustavno presojo odločal predhodno, torej pred odločanjem o predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju.