Državni svet je na oba zakopna izglasoval veto, a ju je DZ še enkrat potrdil. Foto: STA
Državni svet je na oba zakopna izglasoval veto, a ju je DZ še enkrat potrdil. Foto: STA
Blaž Kavčič in Janez Šušteršič
Finančni minister je v ponedeljek državne svetnike prepričeval, naj ne podprejo naknadnih zakonodajnih referendumih. Foto: STA

Rok za vložitev zahteve se je sicer iztekel opolnoči, do zaključka redakcije pa informacij o rezultatu morebitnih pogovorov nismo prejeli.

Glede referenduma o državnem holdingu se je vlada s sindikati sicer pred tem dogovorila, za prvega pa sindikat ni zbral dovolj veljavnih podpisov.

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je že pred časom vložil pobudo za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma glede zakona o Slovenskem državnem holdingu. Predstavniki mnistrstva za finance ter ministrstva za infrastrukturo in prostor so zato z omenjenim sindikatom večkrat sedli za isto mizo.

Akti se bodo usklajevali z obstoječimi strategijami
Dogovorili so se, da se bodo predlogi aktov, ki se sprejmejo na podlagi zakona o holdingu (klasifikacija naložb, strategija upravljanja naložb), v okviru priprave in vladnega medresorskega usklajevanja usklajevali z obstoječimi sektorskimi strategijami, politikami na področju energetike in socialnimi partnerji v okviru ekonomsko-socialnega odbora za energetiko. V času sprejema strategije na vladi bodo sledili delitvi dobička glede na zagotavljanje financiranja investicijskih projektov podjetij s področja energetike, na način, da se omogoči primeren investicijski ciklus.

Poleg tega si bosta ministrstvi v skladu s svojimi pristojnostmi prizadevali za pravilno in pravočasno izvajanje tega dogovora oziroma izvajanja dogovora ne bosta ovirali ali preprečevali. Sindikat pa se zavezuje, da bo DZ obvestil, da umika pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o holdingu, so še sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Podpredsednik sindikata energetikov Branko Sevčnikar pričakuje, da bodo pobudo za referendum umaknili še danes, saj so čakali samo še na potrditev s strani vlade, kar pomeni, da so pogoji za umik pobude izpolnjeni.

Za zbiranje podpisov za referendum o slabi banki premalo podpisov
Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije pa je predlagal naknadni zakonodajni referendum o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Vendar kot je pojasnil predsednik sindikata Tomaž Kumer, nimajo dovolj veljavnih podpisov za začetek postopka zbiranja podpisov v podporo referendumu. Zbrati jim jih je uspelo 3.127 (potrebnih jih je 3.000), vendar "jih več kot 800 niso priznali". Kumer ob tem pravi, da so nad nepriznanjem podpisov razočarani, in dodal: "Lahko rečem, da je politika spet na delu." Kako se bodo na to odzvali, še ne vedo.

Izteka se sicer rok, do katerega mora predsednik DZ-ja Gregor Virant razpisati rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma. Virant je pojasnil, da bo rok določil v sredo, če pobuda za referendum o holdingu ne bo umaknjena in če bo od notranjega ministrstva dobil zagotovilo o ustreznosti podpisov za začetek postopkov za referendum.

Za Dnevnik Televizije Slovenija pa je predsednik DZ-ja dejal, da ob tem ne pričakuje, da bi podpise za referendum vložila politika, torej poslanci opozicije, saj so dejali, da tega ne bodo storili "in bi se morali krepko ugrizniti v jezik". Poudaril pa je, da imajo teoretično še vedno čas - do polnoči.