Uskladitev novele je rezultat dolgotrajnih tripartitnih pogajanj. Foto: RTV SLO
Uskladitev novele je rezultat dolgotrajnih tripartitnih pogajanj. Foto: RTV SLO
Novela vendarle usklajena

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je povedala, da bodo z novelo dosegli večjo zaposljivost, fleksibilnost in mobilnost ob enaki zaščiti socialne varnosti delavcev. Uskladitev vseh členov novele je razveselila tako predstavnike vlade kot tudi delodajalce in sindikate.

Pogajalci vlade, delodajalcev in sindikatov so se na zadnjih pogajanjih med drugim dogovorili, da bodo lahko delavci ob privolitvi opravili vse do 230 nadur letno in skrajšali nekatere odpovedne roke.

Privilegiji za starejše delavce
Odpovedni rok za prvih 15 let delovne dobe ostaja nespremenjen. Zmanjševati se bo začel po 15 letih zaposlenosti, za delavce z več kot 25 leti delovne dobe pa se bo zmanjšal za 30 dni na 120 dni. Starejšim od 50 let z nad 25 leti delovne dobe se bo za mesec dni podaljšalo nadomestilo, ali pa bodo prvi mesec na zavodu za zaposlovanje prejemali celotno plačo, s čimer je - tudi po besedah sindikatov - za starejše delavce dobro poskrbljeno.

Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj je zadovoljen predvsem s kompromisom glede odpovednih rokov, odpravnin in nadur, France Kokalj iz Združenja delodajalcev Slovenije pa predvsem z dogovorom o sorazmernem dopustu in samodejnim prenehanjem delovnega razmerja tistim, ki ga samovoljno prekinejo.

Novela, ki bo v ponedeljek romala na ekonomsko-socialni svet, bi lahko bila po mnenju ministrice lahko sprejeta poleti.

Novela vendarle usklajena