Državna pravobranilka Valerija Šter je vsako odgovornost države v zadevi Plut izključila, saj sta po njenem mnenju policija in tožilstvo ravnala z vso potrebno skrbnostjo. Foto: RTV SLO
Državna pravobranilka Valerija Šter je vsako odgovornost države v zadevi Plut izključila, saj sta po njenem mnenju policija in tožilstvo ravnala z vso potrebno skrbnostjo. Foto: RTV SLO
Mirko Ulčar
Mirko Ulčar je v tožbi zoper državo zapisal, da je k tragični smrti njegove žene država prispevala vsaj toliko kot Plut. Zato je zahteval zase in za sinova približno 125.000 evrov odškodnine zaradi duševnih bolečin. Sodišče je menilo drugače. Foto: MMC RTV SLO

Sodišče je namreč ugotovilo, da policija in tožilstvo nista imela podlage, da bi za Pluta pred morilskim pohodom na Jančah predlagala pripor in mu tako preprečila umor. Prav zato državi družini Ulčar ni treba plačati 125.000 evrov odškodnine in rente, ker je izgubila ženo in mater. Odvetnik družine Luka Devjak iz odvetniške družbe Čeferin se z razlogi, ki jih je v sodbi navedlo sodišče, ne strinja, zato je že napovedal pritožbo.

Plut zakonca pričakal s sekiro in nožem
Spomnimo, da je Plut usodnega dne zakonca Ulčar pričakal v njuni hiši s sekiro v eni in nožem v drugi roki. Ulčarjeva sta ga prosila, naj ju pusti pri miru, a tudi solze na koncu niso zalegle. Plut ju je zvezal, 32-letni pokojnici pa je okoli vratu ovil cunjo, ji vozel zatlačil v usta, začel rezati njena oblačila, jo nato odvlekel v kopalnico in jo trikrat zabodel v vrat. Medtem je Mirko Ulčar zvezan ležal v sobi in poslušal ženine trpeče krike.

Sodniki, ki so Pluta oktobra 2006 obsodili na najvišjo, 30-letno zaporno kazen, so si bili enotni, da je morilec nameraval pokončati tudi moža, a je imel ta to srečo, da mu je uspelo razrahljati vezi in pobegniti.

Umoril tudi Jasmino in Marjanco
Plut je imel dolgo kriminalno zgodovino. Aprila 2007 so ga, ko se je izkazalo, da je leta 2004 v srbskem Aleksandrincu zakrivil smrt 25-letne nosečnice Jasmine Djosić, obsodili na 40 let zapora tudi v Nišu.

To pa ni bil prvi Plutov zločin. Že leta 1990, star komaj 21 let, je namreč umoril Marjanco Matjašič. Za ta umor je dobil 15 let, v zapor5u pa jih je prebil 13. Prav zato, ker sta policija in tožilstvo morilca poznala, je Ulčar v tožbi zatrjeval, da država ni dovolj poskrbela za varnost njegove družine. Na to naj bi mož umrle opozoril tudi izredni nadzor notranjega ministrstva.

Slovenija morilca ni mogla izročiti
A Slovenija Pluta po umoru Djosićeve ni mogla izročiti Srbiji, ker tega pooblastila po zakonodaji ni imela, zato je morilec ostal na prostosti. Devjak je prepričan, da so slovenski organi na tem mestu vendarle zagrešili več napak, saj je država za dogodek v Srbiji vedela, a zoper Pluta ni ukrepala več kot leto dni, dokler se ni zgodil umor na Dolgem Brdu.