Sodišče je znova presodilo v prid SDS-u. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sodišče je znova presodilo v prid SDS-u. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Sodišče je tako pritrdilo SDS-u, Delo pa mora poleg objave opravičila plačati še 10.000 evrov odškodnine z zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi od dneva vložitve tožbe dalje in stranki povrniti stroške postopka, so sporočili iz odvetniške pisarne Zidar - Klemenčič.

Sodišče je glede članka z naslovom "Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS" ugotovilo, da gre za besedilo in trditev novinarja Dejana Karbe. To je napisal sam in po lastni odločitvi, finski preiskovalec Kaj Erik Björqvist pa izjave s to vsebino nikoli ni podal, je po navedbah odvetniške pisarne sklenilo sodišče.

Sodišče je po besedah odvetniške pisarne ugotovilo tudi grobo kršenje novinarskega kodeksa in zapisalo, da "nedopustno ravnanje Dela oziroma njegovega novinarja predstavlja hud in nameren poseg v ugled in dobro ime SDS-a".

Sporni članek je bil v Delu objavljen 23. novembra 2009. Članek je novinar Karba napisal na podlagi pogovora z vodjo finskih preiskovalcev Björkqvistom. SDS pa je zaradi članka vložil tožbo, s katero je od Dela zahteval 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.