Na Okrožnem sodišču v Ljubljani zanikajo očitke o brezbrižnosti. Foto: MMC RTV SLO
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani zanikajo očitke o brezbrižnosti. Foto: MMC RTV SLO

Pripornica do srede ni vložila prošnje za dojenje svojega otroka, so zatrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču in zavrnili vse očitke medijev.

V izjavi za medije so sporočili, da nadzor podpredsednice sodišča Andreje Sedej Grčar v priporu na Igu ni bil posledica posredovanja varuhinje človekovih pravic. Nadzor nad izvrševanjem priporov in ravnanjem s priporniki v skladu z zakonom izvajajo na okrožnem sodišču vsak teden.

Prošnji je bilo nemudoma ugodeno
Dejali so, da pripornica do srede ni podala prošnje, da bi otroka v priporu želela dojiti. Take prošnje sodišču prav tako ni posredoval zavod za prestajanje kazni niti je ni vložil priporničin zastopnik. Ko je sodišče njeno prošnjo prejelo, jo je še isti dan obravnaval predsednik senata in ji tudi ugodil.

Na sodišču dodajajo še, da so v roku meseca dni šestkrat odločali o utemeljenosti odreditve pripora in da je odločitve prvostopenjskega sodišča potrdilo tudi višje sodišče.

Navajajo pa tudi ugotovitve centra za socialno delo, iz katerih izhaja, da pripornica do odreditve pripora svojega otroka ni dojila.

"To je prvi primer doječe zapornice na Igu"
Znano je, da je v sredo na "nedopustno ravnanje z zapornico" opozorila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Na njeno opozorilo se je s svojim odgovorom odzval tudi minister za pravosodje Aleš Zalar, ki je že takrat zagotovil, da se nadzor nad ravnanjem s to zapornico izvaja.

"Dejstvo je, da je to prvi primer, da imamo doječo pripornico in da zakonodaja ne ureja tega področja," pa je v četrtek za ekipo TVS povedala direktorica ižanskega zavoda Danijela Prelić.